8 Android-apps halen geld van je rekening: tijd om ze te verwijderen!

Tech Wesley Akkerman 21 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Er is malware aangetroffen bij acht Android-applicaties die goed zijn voor ongeveer 700.000 installaties vanuit de Google Play Store. De apps konden onder meer je berichten inzien, maar waren ook in staat aankopen te doen uit jouw naam. Mocht je één van deze apps op je smartphone hebben staan, verwijder ze dan zo snel mogelijk!

De kans dat je één van deze apps gebruikt, is gelukkig zeer klein. Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee blijkt namelijk dat de apps beschikbaar waren in Zuidwest-Azië en het Arabisch Schiereiland, voordat ze in samenwerking met Google uit de Play Store van Android gehaald werden.

Android-malware

McAfee laat verder weten dat de apps in kwestie zich voordeden als andere apps. Denk dan aan fotobewerkers, achtergronden, puzzels, skins voor je toetsenbord en andere apps die iets met de camera doen.

Deze Android-apps zijn 420 miljoen keer gedownload en een gevaar voor je telefoon
De beroemde robot! (Afbeelding: Google / Bewerking: WANT)

De malafide functionaliteiten werden pas op een later moment toegevoegd, middels verschillende updates. Op dit soort momenten is het handig om ook eens de comments door te nemen van een app, voordat je hem downloadt. Het kan zijn dat andere gebruikers waarschuwingen achterlaten voor iedereen.

Etinu en Joker

McAfee noemt dit type malware Etinu. Het lijkt op een andere, bekende Android-malwarefamilie genaamd Joker. Apps met Joker aan boord waren eveneens in staat berichten te lezen en betalingen te verrichten, zonder dat je dit wist. Nu Google de apps uit de Play Store gehaald heeft, moet iedereen de app zelf nog verwijderen.

Je doet er dus goed aan zo nu en dan een check uit te voeren op je eigen smartphone. In dit geval moet je op zoek gaan naar apps met de volgende namen:

  • com.studio.keypaper2021
  • com.pip.editor.camera
  • org.my.favorites.up.keypaper
  • com.super.color.hairdryer
  • com.ce1ab3.app.photo.editor
  • com.hit.camera.pip
  • com.daynight.keyboard.wallpaper
  • com.super.star.ringtones

Ook geldt altijd dat je jouw gezonde verstand moet gebruiken. Applicaties die iets met je camera of aan fotobewerking doen, hebben geen toestemming tot je berichten of notificatielogboek nodig. Merk je dat er iets niet helemaal klopt, dan is het heel vaak zo dat er iets niet helemaal koosjer is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

McAfee

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen