Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 29 aug 2020

Op deze 8 manieren maak je jouw WhatsApp nog veiliger

Van je (toekomstige) schoonmoeder tot je vrienden, tegenwoordig gebruikt iedereen WhatsApp. Maar zorg je er wel voor dat je gegevens veilig zijn?

WhatsApp is de meest populaire berichtendienst van Nederland. Of je nu praat met je vriendengroep of met je familie, waarschijnlijk stuur je gewoon een appje om te vragen hoe het met ze gaat. Hoewel veel van die berichten onschuldig zijn, heb je er geen trek in dat anderen het lezen. Ook wil je al helemaal niet dat je telefoonnummer of je foto terechtkomt bij vreemden. Gelukkig zijn er een aantal opties die ervoor zorgen dat die kans flink verkleind wordt. Wij zetten ze speciaal voor je op een rijtje.

WhatsApp-status

Bij de instellingen in WhatsApp heb je ook optie met account. Als je daarop klikt kun je naar privacy gaan. Hier kun je aanvinken wie informatie over jou kan zien. Zo kun je kiezen wie jouw profielfoto, status en info mag zien en wanneer je voor het laatst online was. Je stelt bijvoorbeeld in dat alleen jouw contacten het mogen zien. Zo kunnen onbekenden die jou een bericht sturen niet meteen jouw foto zien. Een andere optie die je in dat menu ziet is die van groepschats. Zo kun je voorkomen dat een onbekende je in een groep toevoegt. Ook zie je met wie je een locatie deelt.

Versleuteling van WhatsApp

Voor deze optie hoef je niets te doen. Al jouw gesprekken zijn automatisch versleuteld. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat iemand een verzonden bericht hackt en meeleest. Natuurlijk moet je wel je telefoon goed beveiligen zodat niemand meeleest. Het is mogelijk om je WhatsApp met een vingerafdruk of met Face ID te beveiligen. Dit kun je activeren door naar schermbeveiliging te gaan in het eerdergenoemde privacy-scherm te gaan.

Verificatie in twee stappen

Deze optie vind je in het accountscherm waar je ook het kopje privacy kunt vinden. Hierbij komt er een extra beveiligingslaag voor je WhatsApp. Naast de biometrische beveiliging kun je door deze optie aan te vinken ook nog een beveiligingscode toevoegen. Hierdoor wordt het voor iemand om in je WhatsApp te komen. Wanneer iemand jouw nummer wil registreren voor WhatsApp moet een ander toestel (bijvoorbeeld als diegene je simkaart heeft gestolen), moet diegene een zescijferige code invoeren.

Vraag accountinformatie aan

Wil je erachter komen wat WhatsApp-eigenaar Facebook allemaal over je opslaat? Vraag dan jouw accountinformatie aan. Na maximaal drie dagen krijg je een melding dat je het rapport kan downloaden. Hier horen je verzonden berichten niet bij.

Media downloaden

Wil je foto’s of video’s van jouw gesprekken downloaden, maar niet dat iemand anders hier toegang tot heeft? Doe dit dan alleen op een beveiligde wifi-verbinding of het mobiele netwerk. Zo voorkom je dat het door iemand wordt onderschept.

Check je ingelogde apparaten

Tegenwoordig kun je jouw WhatsApp ook op andere apparaten laten weergeven. Dat is handig wanneer je op je computer aan het werken bent en niet elke keer je telefoon erbij hoeft te pakken. Toch moet je wel oppassen. Als je bijvoorbeeld even weggaat en je computer aanlaat, kan iedereen gewoon bij je gesprekken. Let dus op dat je ook je computer goed afsluit. Ook is het goed om in het instellingenmenu te kijken op welke apparaten je bent ingelogd. Herken je een van deze niet, log dan direct uit!

Backup

Maak je een backup van je berichten? Pas dan goed op! In tegenstelling tot je verzonden berichten, zijn de backups niet versleuteld. Houd hier dus rekening mee.

Trap niet in nepberichten via WhatsApp

De afgelopen tijd hebben internetcriminelen slachtoffers gemaakt door een WhatsApp-scam. Ze zeggen bijvoorbeeld een familielid te zijn die ineens veel geld nodig heeft. Reageer hier niet op en blokkeer het contact meteen. Meld het ook meteen bij de politie. Hetzelfde geldt voor bedrijven die je via WhatsApp benaderen dat je meteen een rekening moet betalen. Check bij bedrijven of dit ook zo is. Waarschijnlijk zullen ze jou bevestigen dat het om oplichting gaat.

Download ook niet zomaar een bestand wat je toegestuurd krijgt van een onbekende afzender. Dit kan net zoals bij een e-mail gewoon een virus zijn.

Wil je weten welke mogelijkheden je hebt met WhatsApp? Check dan dit artikel!

Reageer op artikel:
Op deze 8 manieren maak je jouw WhatsApp nog veiliger
Sluiten