Barry Kraakman
Barry Kraakman Apps 18 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

8 simpele tips maken het leven van hackers moeilijker

Technologie wordt steeds mobieler en een handeling als internetbankieren of het inloggen op een account gebeurt, dankzij laptops en smartphones, steeds vaker op plaatsen waarbij je niet weet wie er meekijkt. Zowel in real life als digitaal. Openbare Wifi-hotspots zijn namelijk een visvijver voor hackers; met een beetje moeite kan een hacker alle in- en uitgaande data onderscheppen van iedereen die op datzelfde netwerk zit. Deze acht tips maken van jou een moeilijker doelwit voor hackers. Doe er je voordeel mee!

1. VPN

Een Virtual Private Network wordt vaak gebruikt binnen bedrijven, scholen en landen waarin internetcensuur plaatsvindt. Het is simpel gezegd een directe verbinding tussen een aantal computers binnen het net. Deze directe verbinding versleuteld alle in- en uitgaande data en maakt het voor mensen buiten deze VPN niet mogelijk gegevens te onderscheppen. Op deze manier zijn jouw gegevens op een openbare Wifi-hotspot dus wél veilig.

2. Vermijd clouddiensten

Clouddiensten maken tegenwoordig deel uit van vele levens. De uitgelekte documenten van Edward Snowden tonen echter dat veel van deze servers, waar alle informatie op opgeslagen staat, niet compleet waterdicht zijn. In theorie is het dus mogelijk dat jouw informatie, die op deze servers staat, bij een hack gestolen kan worden.

3. Geen accounts linken

Hoewel het ontzettend makkelijk is om op elke site waar je een account nodig hebt in te loggen met Facebook, maakt dit de drempel voor hackers ontzettend laag. Zodra ze één account hebben gehackt (lees: je Facebook-account), kunnen ze al je andere accounts (waar je met Facebook hebt ingelogd) bereiken.

4. Beveiligingsvragen zijn niet veilig

Hoewel beveiligingsvragen een extra horde zijn om te overbruggen, zijn ze tegenwoordig niet echt veilig meer. Zo is het dankzij diensten als Facebook simpel om de naam van je moeder op het internet te vinden. Net zoals de plaats waar je bent geboren. Kies dus voor andere, niet Google-bare beveiligingsvragen. Of vul een niet-kloppend antwoord in.

5. Beveilig je Wifi-netwerk

Routers komen niet beveiligd uit de doos. Zorg er bij het opzetten van je Wifi-netwerk voor dat je een wachtwoord zet op het netwerk. Hoe ingewikkelder het wachtwoord is, des te moeilijker deze is te hacken. Daarnaast is het verstandig de standaard inloggegevens voor het veranderen van de router-instellingen aan te passen; elke router van het merk waarvan jouw router is heeft dezelfde inloggegevens.

6. HTTPS

Een vrij bekende tip, maar niet minder belangrijk om nogmaals onder de aandacht te brengen; gebruik bij het delen van gevoelige informatie (banktransacties, creditcard-gegevens) altijd een beveiligde verbinding. Je kunt dit zien door het slotje dat voor de url in de zoekbalk van de browser verschijnt. Staat er geen slotje? Voer dan geen gevoelige informatie in!

7. Twee-staps verificatie

Twee-staps verificatie maakt gebruik van een ander apparaat om zeker te zijn dat jij, de eigenaar van het account, probeert in te loggen. Zo wordt er vaak met sms’jes gewerkt die een code bevat. Deze code wordt toegestuurd na het invoeren van het wachtwoord en moet dan, als tweede wachtwoord worden ingevoerd. Zo heeft een hacker niets aan alleen jouw wachtwoord, aangezien de code die erna moet worden ingevoerd naar je mobiel wordt verzonden.

8. Gebruik ingewikkelde wachtwoorden

Gebruik een wachtwoord die niet voor de hand ligt of te simpel is. Of houdt deze op z’n minst voor je. Zo moet het dus niet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
8 simpele tips maken het leven van hackers moeilijker
Sluiten