Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 28 nov 2018

10 jaar aan bear markets voor Bitcoin: waar eindigt 2018?

De kans is groot dat je vorig jaar pas in de cryptomarkt ben gestapt. Toen Bitcoin explodeerde, en de mediahype groter was dan ooit. Sindsdien is de markt in de rode cijfers gedoken, en kan het soms aanvoelen alsof het einde verhaal is.

Bitcoin: tien jaar aan bear markets

Tot je verder terug kijkt. Bitcoin is al tien jaar oud, met alle dalingen en pijnlijke periodes van dien. Oftewel, we zitten in de zoveelste bear market. Vooral afgelopen weekend werd de huidige winter nog strenger.

De grootste cryptocurrency dook voor het eerst in 14 maanden onder de 3500 dollar. De afgelopen dagen werd de 4000 dollar weer aangetikt. Toch zitten we daarmee op een daling van 81 procent, ten opzichte van het record van december 2019.

Dat is echter nog steeds niet de grootste klap die Bitcoin ooit heeft moeten incasseren, maar we zitten er wel dichtbij. In juni 2011 bereikte de munt een absolute recordwaarde van 30 dollar, en doken de eerste miljonairs op.

Relatief valt dit jaar nog alles mee, zeker gezien het tempo waarop de bewegingen plaatsvinden

Datzelfde jaar, in november, stond de teller echter weer op de 2,50 dollar. Dat komt neer op een daling van 92 procent sinds het record van juni. Oftewel, een vrije val die extremer is dan de cijfers die we de afgelopen maanden voor onze kiezen kregen.

Destijds zag het plaatje er compleet anders uit. Het handelsvolume was met de kennis van nu extreem laag, en de meeste populaire exchanges waarop je nu cryptocurrencies kunt kopen bestonden nog niet. Mt. Gox, een Bitcoin-exchange uit Tokyo, was verantwoordelijk voor 70 procent (!) van alle transacties wereldwijd.

Met alle gevolgen van dien. In 2011 werd de site het slachtoffer van meerdere hacks. De uiteindelijke ondergang van Mt. Gox leidde in 2013 tot de tweede extreme bear market van Bitcoin. In 2015 ging de exchange helemaal failliet.

In de afgelopen twee jaar is Bitcoin nog steeds meer dan 400 procent in waarde gestegen

Valt dit jaar nog mee?

In december 2013 stond de teller van Bitcoin voor het eerst boven de 1000 dollar, een belangrijke psychologische grens. Twee jaar later, in 2015 dus, was de digitale munt weer terug op de 200 dollar. Een klap van 84 procent, over twee jaar.

Oftewel, relatief valt dit jaar nog alles mee, zeker gezien het tempo waarop de bewegingen plaatsvinden. In absolute dollars is de schade echter groter dan ooit, omdat de cryptomarkt ook vele malen groter is dan ooit. Er gaat dus veel meer geld in om.

700 miljard dollar is er sinds december 2017 aan marktwaarde in rook opgegaan. In december 2017 was een Bitcoin bijna 20.000 dollar waard. Coinbase moest tijdens die periode meer dan 50.000 inschrijvingen per dag verwerken. Bitcoin Futures maakten hun debuut, een product dat ook nu op zijn laagste niveau ooit zit. Hetzelfde geldt voor het handelsvolume.

Volgens Anthony Pompliano, een prominente investeerder en analist, gaat de huidige bear market nog een tijdje door. Hij voorspelt een daling van 85 procent ten opzichte van december 2017. Dat zou betekenen dat dit jaar de op een na ergste bear market voor Bitcoin wordt, ooit. 85 procent komt neer op een uiteindelijke prijs van 2017.

Toch is Pompliano nog altijd zeer optimistisch, maar dan vooral voor de langere termijn. Vergis je immers niet: in de afgelopen twee jaar is Bitcoin nog steeds meer dan 400 procent in waarde gestegen. Van welke andere asset kun je dat nou zeggen?

Reageer op artikel:
10 jaar aan bear markets voor Bitcoin: waar eindigt 2018?
Sluiten