9 tips om je computer (en jezelf) te beschermen in openbare Wifi-hotspots

Gratis en openbare Wifi-hotspots groeien als kool, alleen niet iedere hotspot biedt de bescherming als je beveiligde thuisnetwerk. Die online betaling in je favoriete koffietent kan er zomaar voor zorgen dat de volgende (online) betaling onmogelijk is, aangezien je bankrekening is geplunderd. Het is belangrijk om je informatie en computerbestanden te beschermen dus daarom hebben wij een aantal essentiële tips op een rij gezet die jezelf en je computer beschermen bij openbare internetverbindingen. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons weten in onderstaande commentbox.

1. Zet het delen van bestanden uit

Het is goed mogelijk dat je bepaalde mappen openbaar hebt staan om bijvoorbeeld je muziek te delen met anderen binnen je thuisnetwerk, maar zorg ervoor dat dit uitstaat als je verbinding maakt met een openbare Wifi-hotspot. Het kan namelijk zo maar gebeuren dat hierdoor iemand anders je laptop binnendringt.

2. Zorg voor een VPN

De veiligste weg om te surfen in een openbaar netwerk is gebruik maken van een virtual private network (VPN). Een VPN begeleidt het verkeer langs een beveiligd netwerk, zelfs op een openbaar netwerk, zodat je alle voordelen van een thuisnetwerk geniet, maar wel de vrijheid van een openbaar Wifi-netwerk hebt.

Er zijn gratis VPN-diensten, maar een betaalde VPN-dienst biedt de meeste veiligheid. Check bijvoorbeeld Private Internet Access. Deze dienst kost zo’n zeven dollar per maand (of $3,33 bij een jaarabonnement) en is een slimme manier om je persoonlijke informatie te beveiligen als je vaak gebruik maakt van openbare Wifi-hotspots.

3. Zet automatisch verbinden met een Wifi-hotspot uit

Het is mogelijk dat je smartphone, tablet of laptop automatisch verbinding maakt met beschikbare Wifi-hotspots. Deze instelling is gevaarlijk! Je zult maar eens ergens rondlopen waar een netwerk actief is specifiek voor het stelen van informatie.

De meeste moderne smartphones hebben deze functie uitstaan, maar een dubbel-check kan geen kwaad. Kijk daarom bij je Wifi-instellingen of je apparaat niet automatisch met welk netwerk dan ook verbinding maakt.

4. Gebruik SSL

Veel websites maken gebruik van een Secure Sockets Layer (SSL). Dit zijn zijn encryptie-protocollen die communicatie op het internet beveiligen. Toch gebruiken niet alle sites SSL dus is het verstandig om een SSL browser-extensie te gebruiken. Ga hiervoor naar je ‘browser store’ en zoek op SSL.

5. Gebruik een extra beveiligingslaag zoals twee-staps verificatie

Dit houdt in dat je twee stappen moet ondernemen om in te loggen bij een account. Bij de eerste stap moet je bijvoorbeeld een wachtwoord intypen en bij de tweede stap een code die naar je mobiel is gestuurd. Het inloggen duurt daardoor iets langer, maar je bent wel extra beveiligd. Een groot aantal populaire sites zoals Gmail en Dropbox maken al gebruik van twee-staps verificatie. Check de instellingen om dit te activeren.

6. Bevestig de netwerknaam

Het komt wel eens voor dat hackers een nep Wifi-netwerk opzetten om zo toegang te krijgen tot persoonlijke informatie. Het Wifi-netwerk in de Starbucks zal bijvoorbeeld nooit “Gratis Starbucks Wifi” heten. Check daarom altijd de juiste netwerknaam in de openbare ruimte. Is er niemand in de buurt? Loop dan gewoon even naar een andere Wifi-plek waar je zeker weet dat de hotspot goed is.

7. Beveilig je wachtwoorden

Je zult hier wel moe van worden, maar het gebruik van verschillende wachtwoorden bij verschillende accounts is écht belangrijk. Als er één wachtwoord gekraakt is heeft de hacker alleen toegang tot dit account en niet alle andere. Het vervelende van veel wachtwoorden is dat je ze nogal snel vergeet. Er zijn een aantal browser-extensies die je daarbij kunnen helpen. Gebruik bijvoorbeeld KeePass of LastPass.

8. Zet je firewall aan

De meeste OS-apparaten hebben automatisch een ingebouwde firewall aanstaan. Deze firelwall controleert alle inkomende en uitgaande verbindingen. Het biedt geen volledige bescherming, maar het is een instelling die altijd aan moet staan. Check bij beveiliging in je configuratiescherm of systeeminstellingen of de firewall aanstaat. Zo niet? Zorg dan heel snel dat je hem aanzet.

9. Zorg voor anti-virus software

Het lijkt logisch, maar lang niet iedereen heeft een anti-virus programma draaien op zijn of haar computer. Het programma geeft aan als er virussen op je computer geladen worden of ander eigenaardig gedrag op je computer plaatsvindt. Zulke programma’s zorgen er in ieder geval voor dat de meeste aanvallen op je computer geblokt worden.

Reageer op artikel:
9 tips om je computer (en jezelf) te beschermen in openbare Wifi-hotspots
Sluiten