Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 21 dec 2018

Koers aandelen Apple raakt de zogenaamde ‘doodskruis’

Berichten over de iPhone zijn de afgelopen weken niet heel positief. Hoewel veel geruchten over de ‘verminderde bestellingen aan iPhone-onderdelen’ jaarlijks rond deze periode de kop opsteken, hebben de geruchten wel degelijk invloed op Apple. Het bedrijf uit Cupertino laat zelf alleen maar positieve berichten kwijt over de verkoop, maar met ondersteunende cijfers komt het niet. Aandeelhouders willen echter waar voor hun geld, en deze negatieve geruchtenstroom lijkt daar niet aan mee te helpen. Wat in de aandelenkoers is terug te zien.

Verkoopcijfers en rechtszaken

Geruchten over de mindere verkoopcijfers zijn niet de enige reden voor het ontbrekende vertrouwen van aandeelhouders. Ook de rechtszaken tussen Apple en Qualcomm en vice versa lijken hun tol te eisen. Zo heeft de rechter in China Qualcomm in het gelijk gesteld, waardoor een verbod op import én verkoop van iPhones tot en met de 8 Plus werkelijkheid lijkt te worden. En een Duitse rechter besloot gisteren dat iPhones met een Intel-chip ook onterecht gebruik maken van een techniek waar Qualcomm een patent op heeft. Apple vecht dit besluit in beide landen aan, maar heeft de verkoop van iPhone 7 en 8 via de officiële Apple Stores in Duitsland wel (tijdelijk) stilgelegd.

Aandelen van Apple gaan neerwaarts

Deze stroom aan negatieve berichten is in de aandelen terug te zien. Sterker nog, de aandelenkoers van Apple heeft de zogenaamde ‘death cross’ voor het eerst in drie jaar bereikt. Dit is het punt waarop de trendlijn van de korte termijn neerwaarts gaat en zich door de trendlijn van de lange termijn boort. Het is dus vooral een technische term uit de financiële wereld, maar deze trend is meestal het begin van een dip in de waarde van het bedrijf.

Bron: MarketWatch

Het zal dus vooral aandeelhouders en hooggeplaatste Apple-managers aangaan, welke hun bonussen meestal in aandelen krijgen uitbetaald. Maar hoe heftig de term ook klinkt; Apple heeft in het verleden wel vaker met dergelijke schommelingen te maken gehad. En het bedrijf staat er vandaag de dag beter voor dan ooit.

Reageer op artikel:
Koers aandelen Apple raakt de zogenaamde ‘doodskruis’
Sluiten