Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 21 okt 2014
Leestijd: 1 minuut

Aardbevingsbestendige architectuur, met dank aan 3D-printers en… de Inca’s

De Inca’s maakten hun gebouwen van enorme stenen die in specifieke vormen werden gehakt. Dat is een stuk ingewikkelder dan muren metselen van baksteen, maar daar hadden Inca’s een goede reden voor: aardbevingen! Omdat de stenen los liggen, scheuren of breken ze niet bij een beving: de muren zijn dus behoorlijk schokbestendig. Om de stevigheid verder te vergroten, bouwden de Inca’s hun muren zodat ze licht naar binnen helden. Zo ziet het er ongeveer uit:

 
Het bedrijf Emerging Objects heeft dit eeuwenoude proces goed bestudeerd en gemoderniseerd. Met een 3D-printer ontwerpen ze blokken waar je stevige muren of objecten mee bouwt. De blokken die de Inca’s gebruikten wogen duizenden kilo’s, maar deze moderne variant is hol en niet zo zwaar.

 
Emerging Objects bouwde er deze mooie, schokbestendige pilaar van, maar op zich zou je natuurlijk veel meer toffe toepassingen kunnen bedenken. Met drie pilaren heb je al een tent, de techniek kan ingezet worden voor (tijdelijke) gebouwen, en ga zo maar door. Ziet er trouwens ook gewoon mooi uit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Aardbevingsbestendige architectuur, met dank aan 3D-printers en… de Inca’s
Sluiten