David van Benthem
David van Benthem | LinkedIn Space 27 februari 2020

De aarde heeft er een nieuwe maan bij: Dit moet je weten

Wetenschappers hebben een nieuwe ‘mini maan’ ontdekt. Het kleine object heeft de naam 2020 CD3 gekregen en is opgemerkt door de Catalina Sky Survey van NASA.

Het zogeheten Minor Planet Center heeft de ontdekking nu erkend. Het is nog niet bekend hoelang de tweede maan bij de aarde zal blijven. Het object wordt, net zoals de echte maan, aangetrokken door de zwaartekracht van de aarde.

Onze nieuwe vriend is klein van formaat

Deze tweede maan is veel kleiner dan de originele. Geschat wordt dat hij een diameter heeft van minder dan 3.5 meter. Hoewel het zo klein is, is het dus groot genoeg om herkend te worden door de aardse sensoren. Als het object lang genoeg bij de aarde blijft, kan het de officiële erkenning krijgen van heuse ‘mini maan’. Om dat mogelijk maken moet het object vanuit de perfecte hoek de aarde hebben benaderd. Als dit niet het geval is, draait het object waarschijnlijk om de aarde heen en schiet het dan vervolgens weer weg van onze planeet.

Hoewel doemdenkers dit als een potentieel gevaar zouden kunnen zien, is angst vrijwel altijd hiervoor onnodig. Zelfs als het object recht op ons af zou komen, zou de aardse atmosfeer de maan tot nietigheid verbranden en het meeste materiaal tot zich nemen. Voor nu heeft de maan er in ieder geval een broertje bij en is het afwachten hoelang hij ons zal vergezellen.

saturnus maan manen
De manen van Saturnus maken deel uit van zijn ringen. (Afbeelding: EPA) (Afbeelding: EPA)

Een maan met een naam

Veel planeten in ons zonnestelsel hebben meerdere manen. Zo heeft Saturnus er tientallen. Daardoor hebben deze manen ook hun eigen namen, omdat ze zoveel gelijksoortigen hebben bij dezelfde planeet.

Afgelopen maand heeft Lexus speciale voertuigen ontwikkeld om over de originele maan mee te kunnen rijden. Hoewel de ontwerpen niet gemaakt zijn voor de praktijk, zijn ze misschien wel later terug te zien in games of films.

Reageer op artikel:
De aarde heeft er een nieuwe maan bij: Dit moet je weten
Sluiten