Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 10 aug 2018

Bellen met data: Nederland is klaar voor abonnement zonder belminuten

Bij een telefoon denk je waarschijnlijk aan ouderwets bellen, maar dat beeld verandert rap. De kans is groot dat je aan het einde van elke maand een flink aantal belminuten over hebt. Dat is niet zo gek, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Belminuten: hebben we ze nog nodig?

Zelden, zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van Motivaction, een onderzoeksbureau. De meerheid van de jongeren tussen de 18 tot 30 jaar stuurt liever een tekst- video of stembericht, dan dat ze gaan bellen.

Sterker nog, 38 procent van de respondenten vindt het zelfs eng om te bellen. Maar hoe zit dat dan met de generatie die voor ze komt? Slechts 15 procent van de Nederlanders tussen de 30 en 70 vindt het eng om te bellen. Een duidelijk verschil dus.

Tele2 Databundel belminuten

De conclusie van het onderzoek is opvallend: maar liefst tweederde van de Nederlanders geeft aan klaar te zijn om enkel te bellen met data. Zonder belminuten dus. Wanneer jongeren wel bellen, is dat eigenlijk enkel omdat er geen WiFi is, of omdat ze met hun familie moeten bellen.

Maar ook dan stuurt tweederde van de ondervraagde jongeren liever een tekstbericht, bijvoorbeeld via WhatsApp. Dat geldt ook voor hun contact met leeftijdsgenoten: 38 procent van de jongeren sturen hun vrienden liever een bericht via Snapchat, WhatsApp of andere diensten, dan dat ze daadwerkelijk met elkaar gaan bellen.

Hebben ze dan nog minder sociaal contact dan ooit? Dat wordt ze wel vaak verweten door oudere generaties. We kunnen echter meteen afscheid nemen van die mythe: deze groep communiceert juist meer dan ooit.

De helft van de ondervraagden zegt meer dan twee uur per dag te communiceren met anderen, middels hun smartphone. Die gesprekken, waar ze dan ook plaatsvinden, zijn een stuk langer dan de telefoongesprekken die ze voeren.

37 procent van de ondervraagde jongeren geeft aan dat hun maandelijkse databundel altijd opgaat

Klaar om te bellen met data

Hetzelfde geldt voor de groepsgesprekken waar ze actief in deelnemen: die zijn groter en uitgebreider dan die van de oudere generatie. Maar ja, al die berichten, video’s en stemopnames kosten wel een hoop data. Het zal je dan ook niet verrassen dat jongeren grootverbruikers zijn.

37 procent van de ondervraagde jongeren geeft aan dat hun maandelijkse databundel altijd opgaat. De oudere Nederlanders? Daarvan geldt dat maar voor 14 procent. Die data willen ze ook inzetten om mee te bellen: 74 procent van de Nederlanders geeft dus aan dat ze klaar zijn om enkel te bellen met data. Zonder belbundel dus.

Tele2 Databundel belminuten

Dat biedt bovendien de mogelijkheid om te videobellen. Een kwart van de ondervraagde jongeren geeft aan dat videobellen meer als samenzijn voelt. Al met al is de conclusie duidelijk: communiceren middels je databundel is de toekomst.

Maar waarom betalen we dan toch maandelijks voor die belminuten, die we zelden nog gebruiken? Driekwart van de jongeren geeft aan dat ze dat onnodig vinden. All you need is data! Tijd voor abonnementen zonder belminuten!

Tele2 is echter de enige provider die een only data-abonnement biedt. Hier kun je alle bundels checken die de provider aanbiedt. Meer data voor dezelfde prijs, wat wil je nog meer?

Advertisement

In samenwerking met Tele2

Reageer op artikel:
Bellen met data: Nederland is klaar voor abonnement zonder belminuten
Sluiten