Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 2 sep 2014

Einde van de BBQ? Met de ACE 1 kook je waar je maar wilt ultraschoon

Is dit het einde van een tijdperk? Een tijdperk waarin wij met grote regelmaat in tuinen, dakterrassen en balkons de barbecues aansteken. En dan hebben wij het niet over het einde van de zomer. Want ja, alleen in de zomer wordt er gegrild totdat we geen mayonaise en knoflooksaus meer kunnen zien. Nee, wij hebben het over een tijdperk waarin we nooit meer een barbecue tegenkomen. En dat plaatsmaakt voor een tijdperk waar wij in het wild écht koken. Je weet wel. Op een kookstel. Dat willen de mensen van African Clean Energy in ieder geval graag voor elkaar krijgen. Zij hebben namelijk onlangs de ACE 1 Ultra-Clean Biomass Cookstove geïntroduceerd. Dat is een kookstel dat je én eenvoudig naar festivals, kampeersessies of het park neemt, maar je ook andermans leven mee verbetert.

 
De ACE 1 brandt op biomassa zoals pellets en houtsnippers. Daarnaast brandt-ie met behulp van zonne-energie zonder rook. Hierdoor gebruikt het kookstel minder brandstof, wordt de CO2-uitstoot verminderd en wordt er energie opgewekt. Deze energie kan worden gebruikt om een telefoon op te laden of een lamp te laten branden. Ideaal voor afgelegen – of ontwikkelingsgebieden. Check onderstaande video maar eens hoe dit werkt.

De ACE 1 Ultra-Clean Biomass Cookstove weegt vier kilogram en kun je via de USB- en DC-poorten apparaten opladen. Wij vinden het wel jammer dat er maar één kookpit is waardoor het wel lastiger is om voor een grotere groep eten op tafel te brengen. In de toekomst zien we dan ook het liefst een ACE 2 of ACE 3 met meerdere kookpitten.

Nu hebben we één punt nog niet behandeld. Want waarom worden er met de ACE 1 levens gered? Wereldwijd koken er nog zo’n drie miljard mensen op open vuur of met vieze brandstoffen. De rook die hierbij vrijkomt is schadelijk voor de longen en ogen en overlijden er volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) per jaar meer dan vier miljoenen mensen aan de gevolgen van rook binnenshuis. Doordat de ACE 1 een efficiënte, rookvrije verbranding biedt wordt de CO2-uitstoot ten opzichte van open vuur met zo’n 75 procent gereduceerd. Daarnaast is er minder brandstof nodig waardoor er minder hout nodig is en worden families van elektriciteit voorzien. Hadden we al verteld dat er een LED-lamp wordt bijgevoegd?

 
Om de ACE 1 op de markt te brengen is African Clean Energy een crowdfundingproject begonnen. Zowel op Kickstarter als op het Nederlandse Oneplanetcrowd. Voor 149 euro kun je ‘m als Early Bird bestellen of één doneren aan een Afrikaans gezin. De winkelprijs wordt uiteindelijk 199 euro. In landen zoals Afrika gaat het product uiteraard een stuk goedkoper worden zodat meer mensen een veilig kookstel kunnen aanschaffen. Of zal er één door een dorp worden aangeschaft. Je kunt ‘m hier bestellen en wie weet barbecuen we de volgende zomer niet meer, maar koken we in de buitenlucht.

Reageer op artikel:
Einde van de BBQ? Met de ACE 1 kook je waar je maar wilt ultraschoon
Sluiten