Ace Combat 7 Hands On: spectaculaire actie in het luchtruim, met een twist

Toen de PlayStation VR werd onthuld, was Ace Combat 7 één van de eerste games die tijdens een presentatie werd getoond. Het idee van een VR-bril in combinatie met de snelle actie van vliegen in een straaljager klinkt op papier heel erg goed. In de praktijk hebben we dit aspect van de game nog niet kunnen proberen. De PlayStation VR, hoewel een tof hebbedingetje, is nog niet heel erg aangeslagen bij de massa. Gelukkig konden we in Tokio wel aan de slag met de gewone versie van de game.

Voor wie niet bekend is met de Ace Combat-serie: het is een reeks aan games waar je je bevindt in in een fictieve wereld waar zich keer op keer een conflict afspeelt. Dat conflict wordt voor een groot gedeelte beslecht door de inzet van diverse stoere straaljagers. Daarmee is het eigenlijk één grote ode aan hetgeen dat de film Top Gun ons ooit bracht. We hebben in Tokio één zeer uitgebreide missie gespeeld en na afloop zijn dit de punten die daarbij opvielen.

Het is typisch Ace Combat

Als je ooit een Ace Combat-game hebt gespeeld, dan voel je je in Ace Combat 7 direct thuis. Voorafgaand aan de missie krijg je een briefing, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe de strijd er voor staat. Jij bent daarbij duidelijk onderdeel van de good guys en het is aan jou om de bad guys die de oorlog aan de rest van de wereld hebben verklaard uit te schakelen. In de briefing wordt er verteld wat er precies speelt en wat je van de missie mag verwachten. Vervolgens kies je de straaljager die het beste geschikt is voor de missie en voorzie je deze van de juiste wapens. Hoe verder je in de game komt, hoe meer straaljagers er beschikbaar worden. Als je dit allemaal hebt gedaan, dan begint de missie zelf en bevind je je op duizenden meters hoogte, afwachtend op de strijd die komen gaat.

Ace Combat 7

Ace Combat 7 ziet er goed uit

En wanneer zo’n missie begint, valt meteen op hoe goed de game er uit ziet. De serie heeft altijd wel op visueel gebied een goede indruk gemaakt. Men hoefde zich in het PlayStation 2-tijdperk immers alleen maar zorgen te maken over hoe vliegtuigen oogden (de grond was hierdoor wel erg lelijk).

Die traditie wordt op deze generatie spelcomputers voortgezet. Straaljagers ogen fantastisch, maar het is met name wat er buiten je cockpit gebeurt dat indruk maakt. Neergeschoten straaljagers leveren indrukwekkende explosies op, je ziet de missiles alle kanten op vliegen en je wanneer je een wolk in vliegt, dan zie je echt nauwelijks een hand voor ogen.

Ace Combat 7

Veel actie

Toch is het met name de actie die echt indruk maakt in Ace Combat 7. Vanaf het begin van de missie is het duidelijk dat jij samen met je team het op moet nemen tegen een grote hoeveelheid aan vijanden. Je ziet zie op een paar kilometer al naderen en kiest dan jouw doelwit uit, waar je op lockt. Vervolgens probeer je er dicht genoeg bij in de buurt te komen, om vervolgens je bommen op de vijand af te vuren. Als je het goed doet, zie je de vijand voor je neus ontploffen.

Mis je, dan kom je in een spannende dogfight terecht, waarbij je telkens probeert je vijand voor je in beeld te krijgen en dan een nieuw salvo af te vuren. Tegelijkertijd moet je ook goed in beweging blijven om vijandelijk vuur te ontwijken. Je komt echt op het puntje van je stoel te zitten.

Ace Combat 7

Interessante twist

Wat ons ook positief stemt, is dat je halverwege de missie geconfronteerd wordt met een interessante twist. Na het verslaan van de eerste zwerm aan vijanden komt er een tweede aan. Meer in aantal, maar ook gecombineerd met een enorm groot vliegdekschip. Het ding heeft iets van tien verschillende motoren en is belachelijk groot qua omvang. Het is aan jou om dit waanzinnige ding uit de lucht te knallen.

De uitdaging zit hem daarbij enerzijds in de tijdsdruk en de grote hoeveelheid aan vijanden die jou willen uitschakelen en anderzijds in het feit dat je niet kunt locken op de grote vijand. Die moet je dus met je machinegeweer bestoken. Daarvoor moet je weer dichtbij komen en loop je weer het risico om bestoken te worden door de beschermers van het vliegdekschip. En je moet er ook voor zorgen dat je er niet tegen aan botst.

Ace combat 7

Het was een zeer interessante kennismaking met Ace Combat 7. Nog altijd denken we dat het een toffe game is om met de PlayStation VR te spelen. Maar ook buiten dat stuk hardware bewijst Ace Combat 7 met deze demo over de juiste kwaliteit te beschikken. Het duurt alleen nog wel een tijd voordat we met de uiteindelijke versie aan de slag kunnen. Pas begin 2017 komt de game uit.

Lees ook onze Hands On van WWE 2K18, of check wat we al weten over de opvolger van Pokémon Go.

Reageer op artikel:
Ace Combat 7 Hands On: spectaculaire actie in het luchtruim, met een twist
Sluiten