Acht dingen die beter worden met de Snapdragon 855 chipset

Qualcomm’s nieuwe Snapdragon 855 chipset is een feit en staat klaar om volgend jaar weer te pronken in de vlaggenschip smartphones. Zoals je zou verwachten van een nieuwe chip, brengt de 855 allerlei verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Welke precies? In ieder geval deze acht dingen.

5G connectiviteit

Volgend jaar lijkt het jaar te gaan worden van de 5G-toestellen en de Snapdragon 855 lijkt hier meteen ook op voorbereid te zijn. Het is de eerste chip, die Qualcomm’s X50 5G modem ondersteunt en hiermee zou de mobiele verbinding maar liefst 20 keer sneller moeten worden volgens Qualcomm. Daarnaast zou je download snelheden van maximaal 5 Gbps moeten halen. Juich echter niet te vroeg, want het ziet er niet naar uit dat iedereen volgend jaar al met 5G netwerken aan de slag gaat. Waarschijnlijk zal maar een kleine groep volgend jaar echt van 5G connectiviteit gebruik maken, terwijl we pas in 2020 massaal ermee aan de slag gaan. Maar in ieder geval zou een toestel met de Snapdragon 855 en de X50 modem al klaar moeten zijn voor actie.

5G wifi technology digital concept

Snellere 4G en wifi met Snapdragon 855

Hoewel de Snapdragon 855 de X50 5G modem ondersteunt, zullen niet alle toestellen met deze modem uitgerust worden. De meeste smartphones zullen waarschijnlijk gaan voor de Snapdragon X24 LTE modem die geen 5G ondersteunt, maar je wel hogere downloadsnelheden te bieden heeft op 4G netwerken tot maar liefst 2 GBps. Ook wifi zou een stuk sneller werken dankzij de 8×8 antennes in plaats van de 4×4 antennes van dit jaar. Je zou kunnen rekenen op een performance van twee keer zo snel.

Snellere graphics en CPU

Ieder jaar verwachten we snellere graphics en een verbeterde CPU en ieder jaar levert Qualcomm ook precies dat. Ook met de Snapdragon 855 wordt alles sneller en zou de CPU zo’n 45 procent sneller van alles kunnen verwerken, terwijl de graphics een snelheidsboost krijgen van 20 procent met de Adreno 640 GPU. Deze verberingen zijn uiteraard in vergelijking met de Snapdragon 845 van de huidige vlaggenschepen.

Betere assistenten

Wat de nieuwe chipset ook brengt is een verbeterde AI. Er is namelijk een krachtigere AI Engine aan boord welke tot drie keer meer aan zou kunnen dan zijn voorganger. En dat is maar goed ook aangezien kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol begint te spelen op onze smartphones. Volgens Qualcomm zouden de verbeteringen ervoor zorgen dat ruis beter wordt onderdrukt en er geen echo’s meer galmen, wanneer je met je slimme assistent aan het babbelen bent. Daardoor zou bijvoorbeeld Google Assistant je beter kunnen verstaan, waardoor hij ook beter kan reageren op je verzoeken.

Google Assistant

Realistischere VR en AR

Met de nieuwe chipset zou je verder kunnen genieten van veel realistischere virtual en augmented reality werelden. De 855 zou mobile VR ondersteunen met een resolutie van 8k en een snelheid van 120 fps. Dat betekent dat je virtuele werelden een stuk meer detail krijgen en er veel echter uitzien dan je gewend bent. Ook in AR zou alles er een stuk echter uitzien met realistischere digitale objecten, die in je eigen omgeving verschijnen.

Portrait mode 4k video’s

Het bokeh effect is de afgelopen paar jaren behoorlijk populair geworden en het ziet ernaar uit dat we met de nieuwe Snapdragon het effect ook makkelijk zullen kunnen toepassen op onze 4k video’s. De ingebouwde Spectra 380 image signal processor van de chipset zou ‘s werelds eerste Computer Vision Image Signal Processor (CV-ISP) zijn, welke geavanceerde computationele fotografie en video opnames tot zijn skills mag rekenen. Dat betekent dat de chip objecten op de achtergrond van je video’s wat waziger zou kunnen maken, zodat het onderwerp beter uit de verf komt. En dat zou allemaal kunnen gebeuren met een 4k resolutie in HR kwaliteit met een opnamesnelheid van 60 fps. Je hoeft je verder ook geen zorgen te maken dat je hierdoor gigantische bestanden krijgt. Portrait Mode foto’s en video’s zouden namelijk opgeslagen worden in de efficiënte HEIF en HEVC bestandsformaten, die tot 50 procent kleiner zijn dan je standaard JPEG en MP4 bestanden.

portrait mode

Langer genieten van je series

Met de Snapdragon 835 bracht Qualcomm HDR kwaliteit naar de smartphone en met de nieuwe chipset gaan we naar HDR 10+. Het is voor het eerst dat we met HDR10+ aan de slag kunnen op onze smartphones en om ervan gebruik te kunnen maken moet je display natuurlijk wel HDR ondersteunen. Als dat het geval is, heb je geluk. De chipset gebruikt namelijk de nieuwe H.265 en VP9 video decodering, welke er volgens Qualcomm voor zou zorgen dat je streamende video’s zeven keer zuiniger zijn dan normaal. Dat zou betekenen dat je batterij een stuk langer meegaat als je series aan het bingen bent en toevallig gebruiken de meeste streamingdiensten, zoals Netflix en YouTube dezelfde decodering.

Meer ruimte voor extra’s

Als laatste komt de Snapdragon 855 met het voordeel dat hij gemaakt is op een 7nm process. Bij zijn voorganger, de Snapdragon 845, was dat een 10nm proces. Dat betekent dat er dit jaar in principe extra ruimte is voor meer componenten. Deze zouden bijvoorbeeld extra features kunnen verzorgen zoals grotere batterijen, grotere speakers en extra camera’s.

Snapdragon 855

Helaas zullen we nog even moeten wachten, voordat we eindelijk een toestel in handen krijgen met de nieuwe chipset. Hoogstwaarschijnlijk zal de Snapdragon 855 in ieder geval belanden in de Samsung Galaxy S10, welke de laatste tijd online maar blijft lekken.

Mashable

Reageer op artikel:
Acht dingen die beter worden met de Snapdragon 855 chipset
Sluiten