Ademen onder water? Wetenschappers creëren klein kristal dat zuurstof absorbeert

Wetenschappers van de Deense Syddansk Universitet hebben in hun laboratorium een kristal gemaakt op kobaltbasis, dat enorm veel zuurstof kan absorberen en vasthouden. Hoeveel? Tien liter van het materiaal kan een hele kamer leegzuigen! Het kristal houdt de zuurstof vervolgens geconcentreerd vast.

 
Zodra het kristal verhit wordt, of blootgesteld aan een vacuüm, komt de zuurstof weer tevoorschijn. Het is nog erg vroeg om verregaande conclusies te trekken (de wetenschappers zijn nog volop aan het experimenteren met de kristallen), maar het materiaal heeft behoorlijk veel potentieel.

Longpatiënten hoeven geen zware flessen mee te slepen en duikers hoeven ook geen zuurstof meer op hun rug te dragen. Het kristal neemt zelfs zuurstof op onder water en vult zichzelf automatisch aan tot de maximale capaciteit. Meer dan een paar korrels heb je niet nodig! Hier zie je zo’n kristal. Zodra het verzadigd is wordt het zwart, als er geen zuurstof in zit is het fabulous roze!

 
Haken en ogen zijn er natuurlijk ook: zoals gezegd is het kristal momenteel nog experimenteel en de wetenschappers zullen ook een betrouwbare manier moeten vinden om de zuurstof uit het kristal te krijgen. Als je dieper zou willen duiken dan zes meter, is alleen een zuurstofkristal niet genoeg. Zuurstof wordt onder druk giftig, dus dan moet je alsnog stikstof meenemen! Niet dat we niet graag een duikmasker zouden willen hebben met zo’n kobaltkristal…

Foto: Final Gather – Flickr

Reageer op artikel:
Ademen onder water? Wetenschappers creëren klein kristal dat zuurstof absorbeert
Sluiten