Adidas komt met schoenenlijn van plastic afval uit de oceaan

Plastic is een geweldige uitvinding, die ons veel goeds heeft gebracht. Het probleem is alleen dat het materiaal een beetje… té stevig is. Plastic vergaat amper, en komt vaak in het zeewater terecht. Niet alleen zorgt dit voor drijvende plasticvelden in de oceaan, het plastic dát uit elkaar valt wordt opgegeten door zeedieren.

Adidas-sportschoenen van drijfplastic

De Nederlandse student Bojan Slat bedacht recent een systeem om deze plastic troep uit de oceanen te vissen. Misschien wel een beetje geïnspireerd door The Ocean Cleanup, gaat Adidas binnenkort schoenen produceren van plastic uit de oceaan.

Adidas werkt samen met Parley for the Oceans, een stichting die oceaanvervuiling terug probeert te dringen. De schoen die je hier ziet is een prototype, gemaakt van visnetten en drijfplastic. De uiteindelijke lijn ziet er waarschijnlijk iets anders uit, als hij later dit jaar verschijnt.

De speciale lijn wordt ‘gebreid’ van gerecycled plastic, en lijkt dus een groenere variant van de Primeknit-schoenen. Deze schoenen zijn al relatief groen, omdat tijdens het breien geen materiaal verloren gaat. Het gebruik van gerecycled plastic maakt ze nóg milieuvriendelijker.

In eerste instantie zal de Parley-lijn vooral van illegale netten en aangespoeld afval gemaakt worden. Manieren om kleine vlokken plastic uit het water te vissen zijn er nog niet, althans niet op enige schaal. Misschien wordt het toch tijd dat Adidas even belt met The Ocean Cleanup, die beginnen binnenkort met een pilot!

Reageer op artikel:
Adidas komt met schoenenlijn van plastic afval uit de oceaan
Sluiten