Adobe’s AI ziet precies wanneer je foto gephotoshopt is
Als je ontevreden bent over hoe je op de foto staat en dit wilt fixen, is Photoshop één van de beste (zo niet de beste) tools op de markt om mee aan de slag te gaan. Zo kun je met Photoshop’s Face Aware Liquify feature je gezicht makkelijk onder handen nemen met sliders om bijvoorbeeld je ogen groter te maken, je neus een lift te geven of om de proporties van je hele gezicht meteen aan te pakken. En hoewel het fijn is dat je jezelf een virtuele chirurgische ingreep kunt geven, kan de tool natuurlijk ook misbruikt worden voor potentieel gevaarlijke dingen. Daarom is Adobe ook aan de slag gegaan met een tool om de Face Aware Liquify feature juist te kunnen ontmaskeren.
Photoshop Face Aware Liquify plus menselijke creativiteit
Om de tool te ontwikkelen hebben twee Adobe researchers de handen ineen geslagen met een team van de universiteit UC Berkeley. De onderzoekers plukten meer dan duizenden foto’s van het internet, waar Photoshop’s Face Aware Liquify tool op was losgelaten, en gingen aan de slag met testen. Daarna selecteerden ze een gedeelte van de foto’s om mee verder te werken en voegden ze daar ook nog foto’s aan toe, waar een menselijke kunstenaar mee aan de slag was gegaan. Adobe geeft aan dat het toevoegen van de menselijk bewerkt foto’s belangrijk was. Het toevoegen van het element van de menselijke creativiteit zou het systeem namelijk blootstellen aan meer verschillende soorten aanpassingen en technieken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2FadobeAI.jpg)
Bijna honderd procent accuraat
Na behoorlijk wat programmeren werd de ontwikkelde AI natuurlijk getest. Zo kreeg het systeem allerlei foto’s te zien en moest het zien te ontdekken of deze wel of niet bewerkt waren in Photoshop. Ook menselijke deelnemers kregen dezelfde foto’s te zien om checken hoe de AI het in vergelijking deed. De menselijke participanten wisten uiteindelijk gemiddeld in zo’n 53 procent van de gevallen correct aan te geven of een foto wel of niet bewerkt was. Adobe’s AI deed het wat beter met een slagingspercentage van 99 procent. Daarnaast wist het intelligente systeem ook aan te wijzen waar Photoshop precies was losgelaten op de foto’s en konden deze veranderingen zelfs weer worden teruggedraaid.
Uiteraard is Photoshop er juist voor bedoeld om foto’s te bewerken, maar aan de andere kant is het ook goed dat Adobe zich bezighoudt met de mogelijke gevolgen van zijn software. Iets dat je overigens tegenwoordig een stuk makkelijker kunt doen met Photoshop CC is het selecteren van objecten. Zo kun je nu met een muisklik jezelf selecteren om op een andere achtergrond te plakken.