Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 2 apr 2017

Magie: vette functie Adobe laat je onopgemerkt de stijl van een foto veranderen

Adobe heeft een bijzonder algoritme ontwikkeld dat de stijl van een foto toe kan passen op een andere. De resultaten zijn verbluffend.

Adobe’s algoritme past een stukje fotomagie toe

Heb je wel eens een prachtige foto genomen, maar had je eigenlijk een andere stijl in gedachten? Wees niet getreurd, want onderzoekers van Adobe en Cornell University schieten je te hulp. Hun algoritme kan de stijl van een bepaalde foto toepassen op een andere.

Nu denk je vast meteen aan apps zoals Prisma. Waar dat soort apps echter vrij wisselvallige resultaten opleveren, heb je bij het algoritme van Adobe amper door dat er met de foto gesjoemeld is. Dat komt doordat de kleuren en belichting nagebootst worden, in plaats van de techniek.

Adobe foto algoritme

Zo blijven de onderwerpen van je foto intact, maar worden de belichting en de kleuren wel smaakvol aangepast. Check bijvoorbeeld de voorbeelden hierboven. De foto van de wolkenkrabbers is in de morgen genomen. Na het toepassen van een referentiebeeld is het echter opeens avond. Toch blijven alle details intact.

Dat is moeilijker dan het lijkt. Zo weet het algoritme precies hoe het de reflectie in de ramen moet bewerkstelligen, een essentieel detail. Het is dus meer dan een kwestie van simpelweg de kleuren grofweg kopiëren en plakken.

Adobe foto algoritme

Adobe en Cornell University hebben daarvoor deep learning toegepast. Computers krijgen duizenden foto’s te zien, en leren automatisch hoe een goede foto er uit ziet. Zo kan het algoritme als het ware echt zelf nadenken, in plaats van dat het standaard stappenplannen doorloopt.

Impressive! Helaas zal het nog even duren voordat Adobe dit soort functies in zijn bekende programma’s gaat stoppen. Ondertussen downloaden we maar de zoveelste foto-app uit de App Store…

Adobe foto algoritme

Algoritmes zijn slimmer dan je denkt. Sterker nog, dit algoritme is beter in het voorspellen van menselijk gedrag dan mensen dat zijn. Adobe ontwikkelde onlangs ook een algoritme dat toeristen uit foto’s verwijdert. Handig!

Adobe

Reageer op artikel:
Magie: vette functie Adobe laat je onopgemerkt de stijl van een foto veranderen
Sluiten