Daniel Koster
Daniel Koster Apple 15 jul 2015

Adobe Flash kent wederom een beveiligingslek, zo schakel je ‘m uit

Adobe Flash heeft het de afgelopen dagen zwaar te verduren gehad. Een hack van afgelopen maandag wees namelijk uit dat Flash een beveiligingsrisico bevatte waardoor het mogelijk is voor hackers om je gegevens te stelen. Mozilla trok aan de bel en blokkeerde Flash daarom, maar met een nieuwe update omzeilt Adobe deze blokkade alweer. Je kunt Flash echter zelf gemakkelijk uitzetten. Wij leggen je uit hoe.

Chrome

Het is makkelijk om in Chrome Flash uit te zetten (en ook weer aan te zetten als je het toch even moet gebruiken). Open Chrome en vul chrome://plugins/ in. Hier krijg je een lijstje met plug-ins te zien, waarvan Flash er eentje is. Deze kun je hier uitschakelen.

Firefox

Ook in Firefox is het een fluitje van een cent. Open in de browser instellingen. Hier vind je de optie om naar je add-ons te gaan. Open hier vervolgens in het linkermenu je plug-ins. Als je vervolgens naar beneden scrolt vind je Shockwave Flash van Adobe, waar je de optie ‘nooit activeren’ kunt aanvinken. Het handige aan Firefox is dat je ook kunst instellen dat de browser je elke keer vraagt of je Flash wil activeren wanneer dat benodigd is. Je hebt namelijk bepaalde websites die wel veel gebruik maken van Flash.

Internet Explorer

Als je Internet Explorer opent en op de instellingen-balk klikt die rechtsboven in de browser te vinden is, kun je de optie ‘invoegtoepassingen beheren’ selecteren. Een nieuw scherm opent zich dan, waar je bij ‘werkbalken en uitbreidingen’ Shockwave Flash Object kunt uitschakelen.

Safari

De laatste browser die we voor je behandelen is Safari. Rechtsboven in je browser kun je een menu openen. Onderin het menu kun je ‘voorkeuren’ openen. Ga hier in de menubalk naar ‘beveiliging’. Vervolgens moet je ‘website setting options’ openen die naast ‘internet plug-ins’ staat. Je kunt hier dan van het linker menu Adobe Flash Player kiezen en de optie blokkeren kiezen. Je kunt ook bij Safari instellen dat de browser je elke keer vraagt of je Flash wilt activeren wanneer een website Flash nodig heeft. Dit kan door de optie ‘ask’ te selecteren.

Flash

Nu je de know how hebt om Flash uit te zetten raden we je zeker aan dit te doen. Dit uiteraard door het beveiligingsrisico. Daarnaast gebruik je Flash relatief weinig door de nieuwe streamingstechnologiën. Doe er dus je voordeel mee!

Reageer op artikel:
Adobe Flash kent wederom een beveiligingslek, zo schakel je ‘m uit
Sluiten