Ilona Braam
Ilona Braam Smartphones 23 mrt 2019

Nieuwe advertantie scam zuigt je smartphone batterij leeg met verborgen video’s

Technologie kan iets moois zijn dat je leven leuker en makkelijker maakt, maar helaas moet je toch ook altijd op je hoede zijn. Er blijven namelijk toch altijd mensen die tech proberen uit te buiten en er niet voor terugdeinzen om mensen te scammen. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe advertentie scam gaande die zonder dat je het weet in sommige apps verborgen advertentie video’s afspeelt. Dit zorgt ervoor dat je nietsvermoedend veel meer data verbruikt dan je denkt en je batterij ook nog eens een stuk sneller leeg is.

Verborgen video scam

De verborgen video’s werden onlangs gespot in verschillende apps. Het is ook niet de schuld van de app ontwikkelaars dat de verborgen video’s worden afgespeeld. Veel gedupeerde ontwikkelaars maken gebruik van Twitter’s MoPub advertentie platform, waarmee ze banner ruimte kunnen verkopen aan adverteerders. Sommige adverteerders hebben echter een manier gevonden om behoorlijk wat geld te verdienen met hun getoonde advertenties, zonder dat app ontwikkelaars of gebruikers het door hebben.

smartphone gefrustreerd

Geld verdienen aan huren advertentieruimte

Wat ze namelijk doen is goedkope banner ruimtes huren om deze vervolgens vol te stoppen met video advertenties. Als gebruikers zie je gewoon een stilstaande banner, maar daarachter kunnen meerdere video’s worden gestapeld. Daarom wordt de scam ook wel “ad stacking” genoemd. Hoewel niemand daadwerkelijk de video’s ziet, wordt er wel geregistreerd dat ze getoond zijn. De scammers krijgen vervolgens ook nog betaald voor het “tonen” van de video’s en harken op deze manier een stuk meer geld binnen dan ze kwijt waren voor het huren van de advertentieruimte.

Aan de bel trekken

Als je dus opeens merkt dat een app ongebruikelijk veel aan je batterij slurpt, zou het kunnen komen door de advertenties. Het beste is om het door te geven aan de app ontwikkelaar, zodat ze het kunnen onderzoeken en stop zetten als er iets dubieus aan de hand is. Zo kreeg de ontwikkelaar Julian opeens ook behoorlijk wat klachten over hoe zwaar zijn populaire audio app voor de batterij was. Doorgaans was het probleem dat gebruikers een verkeerde instelling te pakken hadden en nietsvermoedend muziek aan het downloaden waren. In dit geval kwam hij er echter achter dat er ook onzichtbare video’s in het spel waren.

Overigens hoeven iPhone gebruikers zich geen zorgen te maken. De scam advertenties zijn tot nu toe alleen in Android apps gespot. Onlangs werden Android gebruikers ook al getarget met  zogenaamde Android Pie update-apps. Mocht je ze in de Play Store zien, download ze dan vooral niet. De apps zouden een gevaar zijn voor je smartphone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Buzzfeed

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nieuwe advertantie scam zuigt je smartphone batterij leeg met verborgen video’s
Sluiten