Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 3 jan 2019

Afluisterstation geheime dienst moet wijken voor 5G in Nederland

Niets staat de uitrol van 5G in Nederland meer in de weg, want het laatste bezwaarpunt is net voor kerst weggenomen. Het ging om het afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten in Burum (Friesland). Dat werkt op dezelfde frequentie als het toekomstige 5G-netwerk.

Het afluisterstation wordt door de MIVD en AIVD gebruikt om communicatie via de satelliet op 3,5GHz af te luisteren. En laat dat nou ook precies het radiospectrum zijn dat ook internationaal voor 5G gebruikt wordt. Om het mobiele netwerk in het Noorden van het land niet te beteugelen, moet het afluisterstation weg. Dat heeft Mona Keijzer van Economische Zaken besloten.

Laatste hobbel 5G in Nederland genomen

De enorme satellietschotels in Burum vangen communicatie uit Afghanistan, Afrika en het Midden-Oosten af. Dat zij de plaatsen waar Nederlandse militairen actief zijn. De AIVD en MIVD gebruiken de afgeluisterde informatie om de veiligheid van de Nederlandse troepen te waarborgen en cybercrime op het spoor te komen. Die activiteiten zullen in de toekomst vanuit het buitenland voortgezet worden omdat het niet mogelijk om de 3,5 GHz-frequentie te delen. Dat zou een boel storingen opleveren.

Veiling 5G-frequentie in 2021

Dat het afluisterstation verdwijnt, wil niet zeggen dat er meteen volop ruimte is voor 5G. Eerst moet nog onderzocht worden waar het satellietstation opnieuw gehuisvest kan worden. Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat de veiling voor de 3,5GHz-frequenties eind 2021 of begin 2022 kan starten. Dit zal steeds in kleine blokjes gaan en pas in 2026 zal de hele 3,5GHz-band beschikbaar zijn voor telecomproviders.

5G in Nederland moet het dus voorlopig nog even zonder de 3,5GHz-frequenties doen. Het is echter wel een belangrijke frequentie die andere Europese landen volop gaan gebruiken. Providers kunnen natuurlijk wel 5G op andere frequenties in de lucht brengen. T-Mobile liet onlangs weten dat het nieuwe mobiele netwerk al in 2020 operationeel moet zijn. (Zie ook → T-Mobile wil in 2020 landelijk 5G-netwerk hebben)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Afluisterstation geheime dienst moet wijken voor 5G in Nederland
Sluiten