Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 24 jan 2018

Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil handel in cryptovaluta zoals Bitcoin verbieden

De hype rondom cryptocurrecy zoals Bitcoin is nog altijd zeer groot. Links en rechts staan er miljonairs op, soms zelfs miljardairs. De procentuele groei die bewerkstelligd wordt is vaak onvoorstelbaar. Je raakt erdoor verwend. Sterker nog, je vergeet haast dat het om echt geld gaat. Investeer dus enkel wat je kunt verliezen. Speelgeld. 

Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Volgens de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dat echter niet genoeg. Er moet volgens de instantie ingegrepen worden: “Door extreem lage spaarrente zijn mensen gevoeliger geworden voor beleggingen waarbij wordt geschermd met hoge rendementen. Ze onderschatten de risico’s daarvan”, aldus bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven in de Volkskrant. ,,Wij zien in heel Europa een forse stijging van het aantal meldingen over riskante beleggingsproducten en we zien een gigantische ‘fear of missing out’: de angst om de boot te missen.”

Bitcoin cryptocoin

Dat is iets waar we op WANT.nl vaak over schrijven: de angst om te laat te zijn, om de boot te missen. We kennen immers allemaal de succesverhalen van Bitcoin. Een kleine investering een paar jaar terug, levert je nu een compleet huis op. Dan heb je achteraf vooral spijt: had ik toen maar meer geld erin gestoken. Maar ja, dat is achteraf gezien. Dus gaan veel consumenten blind in nieuwe munten besteden uit winstbejag, bang om zichzelf weer voor het hoofd te moeten slaan.

Dan wordt het dus niet meer een investering in de technische basis of het nut van een cryptocoin. En dan wordt het gevaarlijk. Daarom wil de AFM dat riskante beleggingen die online worden aangeboden verboden worden. Daar vallen cryptovaluta dus onder.

Beleggingsproducten zijn geen games en de bitcoin is geen spelletje.

Cryptovaluta moeten worden verboden

Riskante beleggingen die vooral online worden aangeboden, zoals bij cryptovaluta of binaire opties, moeten worden verboden. Dat wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens Van Vroonhoven beleggen minstens 135.000 Nederlanders in de digitale munten. Nog eens 150.000 Nederlanders overwegen erin te stappen. Een enorm grote groep potentiële gedupeerden dus.

De instantie ziet echter zelf ook in dat het verbieden moeilijk gaat worden: “Verbieden van cryptomunten is moeilijk, omdat het geen beleggingsproducten zijn”, legt Van Vroonhoven uit. ,,Maar er zijn ook producten te koop waarmee je op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten kan speculeren. Die derivaten kunnen wel verboden worden.” Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin Futures. Hier lees je hoe die werken.

Bitcoin Satoshi Nakamoto

Heb je zelf cryptocoins? Dan hoef je je voorlopig dus nog geen zorgen te maken. Toch wil de bestuursvoorzitter waarschuwen: “Het onderscheid tussen financiële producten en gokken vervaagt”, zegt Van Vroonhoven. ,,Maar beleggingsproducten zijn geen games en de bitcoin is geen spelletje. Mijn zorg is dat met name de jongere generatie, die hiermee opgroeit, het verschil niet meer ziet.”

Onmiskenbare gevolgen

Men heeft vaak kritiek op de AFM, omdat de autoriteit innovatie zou belemmeren. Wellicht is dat ook waar, maar we kunnen niet om de gevolgen van de hele cryptomania heen. Het toekomstbeeld dat Van Vroonhoven schetst rondom de jongere generatie is een reeël gevaar. Het zijn groeipijntjes waarin de wetgeving soms een grijs gebied lijkt te zijn.

Dat hoort bij een compleet nieuwe markt, zoals die van cryptocoins. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang het duurde voor men op het internet wist wie waar de baas over was. Een ding is echter duidelijk: dit verhaal gaat in 2018 nog een staartje krijgen. Daarmee voegt de AFM zich in een lange rij van overheden, instanties en autoriteiten die bezig zijn met wetgeving rondom onder andere de handel in Bitcoins. Wil je het meteen weten als er iets verandert? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

De Volkskrant

Reageer op artikel:
Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil handel in cryptovaluta zoals Bitcoin verbieden
Sluiten