Daniel Koster
Daniel Koster 8 feb 2017

Grote zorgen aftapwet: ben jij bereid je privacy voor het algemeen belang op te geven?

Vandaag wordt er over de ‘aftapwet’ door de Tweede Kamer gedebatteerd. Een wet waar de afgelopen tijd veel over is te doen. Zo mag de AIVD volgens critici te veel data van burgers verzamelen en die ook nog eens te lang opslaan. Wij duiken dieper de wet in.

Laten we beginnen te stellen dat we heel goed begrijpen dat de Nederlandse geheime dienst data verzamelt. Sterker nog, dat is nodig. Cybercrime viert hoogtij en dat gaat alleen maar toenemen. Daar moeten we ons tegen wapenen.

Maar dat zijn niet eens de belangrijkste punten van kritiek.

De aftapwet kan goed én fout uitpakken

Maar de manier waarop is natuurlijk ook van belang. Het is je vast niet ontgaan dat gisteren nog de landelijke resultaten van de StemWijzer waren in te zien. Wat als zo’n lek ook bij de AIVD plaatsvindt? Dan liggen al je gegevens op straat.

stemwijzer stemmen

Flinke punten van kritiek

Maar dat zijn niet eens de belangrijkste punten van kritiek. Wat die punten wél zijn? Nou, ten eerste zou de aftapwet het mogelijk maken om data, waaronder privégegevens van onschuldige burgers, drie jaar lang te bewaren. Ook wil het kabinet dat geheime diensten grote hoeveelheden internetverkeer in één keer aftappen en doorzoeken.

Al met al kun je stellen dat jouw privacy de dupe is van de aftapwet.

Op dit moment mag de geheime dienst slechts één internetverbinding per keer aftappen. En o ja, het belangrijkste nog: het is in de wet onduidelijk wat de geheime dienst allemaal doet met jouw data.

Meer duidelijkheid alsjeblieft!

Zo stelt de AIVD dat 98 procent van de verzamelde data direct wordt weggegooid. Echter staat dat niet in de wet en is dat dus meer een richtlijn. Wie gaat ervoor zorgen dat dit soort punten worden nageleefd?

Al met al kun je stellen dat jouw privacy de dupe is van de aftapwet. De Tweede Kamer lijkt dit offer te willen brengen. Diverse Nederlandse waakhonden zijn hier echter fel op tegen. Zij waarschuwen voor het verlies van privacy en vooral de bovengenoemde onduidelijkheden in de aftapwet.

Ja en nee

Wij vinden het lastig een kant te kiezen. Aan de ene kant hebben wij weinig te verbergen. Om de veiligheid van de maatschappij te garanderen willen we ons best meer openstellen aan de Nederlandse overheid.

Aan de andere kant doen wij dat niet zomaar. We willen wel dat we weten wat er met onze gegevens gebeurt én dat hier veilig mee wordt omgegaan. Niet dat het bijvoorbeeld gebeurt dat Jan en alleman onze data kunnen inkijken zonder dat er (genoeg) restricties zijn.

Europa kan de redding zijn

Dan nog een laatste punt. Het kan zijn dat Europa de aftapwet niet gaat accepteren. Zo zou de bewaartermijn van drie jaar mogelijk in strijd zijn met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Laten we eerst de discussie van vandaag afwachten, en dan zien we wel weer verder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote zorgen aftapwet: ben jij bereid je privacy voor het algemeen belang op te geven?
Sluiten