Afvallen: dit is de belangrijkste manier volgens wetenschappers
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2Fi-yunmai-5jctAMjz21A-unsplash.jpg)
Afvallen klinkt heel makkelijk maar is lastig zat. Maar wat helpt nu echt? Wetenschappers geven je een belangrijk antwoord.
Diëten, sporten en gezond leven. Dat zijn natuurlijk drie zaken die algemeen bekend zijn om te kunnen afvallen. Maar er is nog veel meer van belang. Een belangrijk onderdeel wordt namelijk vaak vergeten: slaap. Althans, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Afvallen door te slapen
De aanbevolen slaapduur tijdens een nacht voor volwassenen is tussen de zeven en negen uur per nacht. Echter slapen mensen vaak minder omdat ze een druk leven hebben. En dat is slecht volgens de wetenschappers, want uit onderzoek blijkt dat minder slaap gerelateerd is aan meer lichaamsvet, een grotere kans op obesitas en het heeft daarnaast ook nog invloed op het afvallen met een caloriearm dieet.
Doorgaans is het doel van een dieet natuurlijk dat je vet verliest, maar spiermassa behoudt. Toch gaat dat niet altijd goed. Als je niet genoeg slaapt, kan het invloed hebben op die verhoudingen. Uit een studie blijkt dat iemand die 5,5 uur slaapt per nacht slaapt minder gewicht verliest met een dieet dan iemand die 8,5 uur slaapt. Diegene die korter slaapt verliest ook nog eens meer spiermassa. Je wil dat natuurlijk niet verliezen tijdens het afvallen.
Hormonen
Er zijn verschillende redenen waarom te weinig slaap in verband wordt gebracht met een hoger gewicht. De eerste is leptin. Dat is een hormoon dat de honger vermindert. Als je meer van dit hormoon hebt, voel je jezelf voller. Dan heb je ook nog het hormoon ghrelin, dat doet eigenlijk het omgekeerde. Het zorgt ervoor dat je honger krijgt. In een studie is aangetoond dat tijdens minder slaap de hoeveelheid leptin afneemt en ghrelin juist toeneemt. Daardoor heb je dus bij minder slaap meer honger en ga je dus meer eten. Dat maakt het afvallen lastiger.
Niet alleen heeft slaap invloed op de hormonen, het heeft ook effect op de hersenen. Minder slaap zorgt er namelijk voor dat delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor een beloningsgevoel actiever reageren op voedsel. De onderzoekers vergeleken mensen die 4 uur slapen met anderen die negen uur slapen. Doordat het beloningsgevoel meer getriggerd wordt bij kortere slaap, verklaart het ook waarom die groep vaker snackt en dus minder afvalt.
Een goede nachtrust is dus niet belangrijk om fit de dag te beginnen, maar dus ook om te kunnen afvallen. Denk bij dieet dus niet alleen maar aan voedsel en sporten, maar zorg vooral dat je genoeg rust pakt. Dan ben je in ieder geval goed op weg.