Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 9 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Afvallen? Dit medicijn boekt veelbelovende resultaten

Afvallen is een doel voor veel mensen. Toch gaat dat voor niet iedereen even makkelijk. Een nieuw medicijn kan flink helpen.

Al jaren is men op zoek naar het middel om af te kunnen vallen. Sporten en gezonder leven is helaas niet voor iedereen mogelijk om toch het gewenste resultaat te boeken. Voor mensen met morbide obesitas is een operatie vaak de enige mogelijkheid. Wellicht kan een nieuw medicijn ervoor zorgen dat mensen afvallen zonder dat ze onder het mes hoeven.

Medicijnen voor afvallen

Sinds kort zit het medicijn liraglutide (Saxenda) in het basispakket van de zorgverzekeraar. Dit middel is speciaal bedoeld voor mensen met een BMI tussen de 35 die aan speciale vereisten voldoen. Voor hen is dit medicijn actief. Toch staat de ontwikkeling niet stil, want in de Verenigde Staten wordt nu een ander medicijn getest dat ook veelbelovende resultaten laat zien.

Dit medicijn heeft Tirzepatide en wordt ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Lilly. In de eerste resultaten verliezen volwassenen met obesitas tot 22,5 procent van hun gewicht meldt de farmaceut. Dat komt doordat het twee hormonen nabootst (GLP-1 en GIP) die een vol gevoel geven nadat je gegeten hebt.

Afvallen: dit is de belangrijkste manier volgens wetenschappers

Een veelbelovende test

Tijdens de test werden de deelnemers in verschillende groepen verdeeld die verschillende doseringen van het medicijn of een placebo kregen. In totaal duurde het programma 72 weken. Het is dan ook niet verrassend dat de personen met de hoogste doseringen het meeste resultaat boekten. Zij vielen gemiddeld  24 kilo af. Voor de groep met medium dosering kwam het resultaat uit op 22 kilo en die met de laagste op zo’n 16 kilo. Gemiddeld wogen de proefpersonen die wilden afvallen voorafgaand aan de test zo’n 105 kilo.

Natuurlijk zijn pillen niet het enige middel om af te vallen. Daarnaast moet er natuurlijk ook een gezonde levensstijl worden gecreëerd anders komen de kilo’s er ook zo weer aan. Dat geldt overigens na operaties die nu worden gedaan om gewicht te verlagen.

 

Afvallen
Ga de strijd aan met de kilo’s. (Afbeelding: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya)

Nog even geduld

Toch hebben de medicijnen een groot voordeel ten opzichte van operaties die moeten zorgen voor afvallen. Er hoeft niet meer geopereerd worden waarbij, ondanks dat het relatief veilig is, er toch altijd (kleine) risico’s zijn op complicaties.

Het klinkt veelbelovend maar je zal nog echt wel even moeten wachten tot dit medicijn op de markt komt. Het zal na verschillende tests eerst goedgekeurd moeten worden door de instanties. Doordat het een Amerikaans middel is, zal het waarschijnlijk eerst bij de Amerikaanse autoriteiten moeten worden goedgekeurd, waarna het pas daarna bij het Europese EMA komt om op de Europese markt te mogen verschijnen. Daarna moeten de verzekeraars nog beslissen of ze het middel vergoeden. Ook hierbij moeten er eerst duidelijke resultaten zijn. Pas dan kun je het gebruiken voor het afvallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Afvallen? Dit medicijn boekt veelbelovende resultaten
Sluiten