Computers kunnen met AI de volgende Ebola-uitbraak voorspellen

Wiskundige modellen en kunstmatige intelligentie (ook wel AI) kunnen epidemieën voorspellen op een manier die voor het menselijk brein niet mogelijk is. Zo wordt het voorspellen van de volgende Ebola-uitbraak wellicht makkelijker, met dank aan een nieuw computermodel.

Het model houdt veranderingen in de natuur en samenleving bij, en berekent aan de hand van die informatie hoe een dodelijk virus zich verspreidt. Volgens het model neemt het aantal Ebola-uitbraken in 2070 met zeker 60 procent toe ten opzichte van 2019. Een schokkend getal.

Computers kunnen volgende Ebola-uitbraak voorspellen

Het computerprogramma van de wetenschapper David Redding kan de volgende uitbraak van Ebola voorspellen. Het programma heeft ook de afgelopen uitbraken voorspeld, zonder dat het data over die gevallen had. Dit laat zien hoe accuraat het programma met kunstmatige intelligentie is dat de onderzoeker heeft ontwikkeld. Het systeem voorspelt dat toekomstige uitbraken 1,6 keer zo waarschijnlijk zijn, gezien de opwarming van de aarde en het langzame sociaaleconomische ontwikkeling in bepaalde landen.

Ebola-uitbraak
(Bron: ANP. Foto door
Augustin Wamenya / AFP)

Klimaatverandering speelt grote rol

De toename van het aantal Ebola-uitbraken is volgens Britse wetenschappers toe te kennen aan de klimaatverandering. Volgens een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature Communications lopen een aantal landen risico waar nog niet eerder een Ebola-uitbraak heeft plaatsgevonden. Volgens de experts die het computermodel ontwikkelden worden zogenaamde zoönotische ziekten, ziekten die zich verspreiden tussen mensen en dieren, de nieuwe ‘standaard’. Een schrikwekkend uitkomst van het onderzoek.

klimaatprotest
(Bron: ANP. Foto door Niels Wenstedt)

Mogelijkheid om uitbraak te voorspellen biedt mogelijkheden

Ebola is een ziekte die een dodelijke afloop heeft voor gemiddeld de helft van de mensen die het oplopen. In voorgaande uitbraken was de ziekte in 90 procent van de ziektegevallen dodelijk. De mogelijkheid om te voorspellen waar de ziekte uitbreekt kan mogelijk duizenden levens redden. Mensen in de risicogebieden kunnen bijvoorbeeld beter worden ingelicht over hoe de ziekte te herkennen en er kan meer en sneller hulp ter plaatse zijn. Ook kan worden geanticipeerd op het verspreiden van de ziekte. Bijvoorbeeld door het vaccineren van mensen.

Reageer op artikel:
Computers kunnen met AI de volgende Ebola-uitbraak voorspellen
Sluiten