Ilona Braam
Ilona Braam Home 31 aug 2017

Deze prullenbak gebruikt kunstmatige intelligentie om je te helpen met afval scheiden

Tegenwoordig moeten de meeste Nederlandse bewoners nu op rigoureuze wijze afval scheiden met het nieuwe systeem. Vaak heb je echter geen idee onder welke categorie iets valt. De regels hierover zijn voor een leek ook niet helemaal logisch. Zo moeten sommige plasticsoorten bij papier-blik -en-pak worden gegooid, terwijl andere plastic soorten weer bij het restafval horen. Om te helpen met dit probleem heeft Cambridge Consultants een slimme prullenbak ontworpen inclusief kunstmatige intelligentie.

Gericht op detailhandel en commercieel gebruik

Het is natuurlijk niet de eerste slimme prullenbak die er bestaat, welke je kan helpen met afval scheiden. Uniek aan het project is echter wel dat er specifiek wordt gefocust op de detailhandel en op commercieel gebruik ervan. Het idee is dat consumentenmerken zoals bijvoorbeeld Coca Cola en voedselketens de bakken gaan sponsoren om hiermee milieubewuster te worden en de interactie tussen het merk en de consument te versterken. De laatste tijd worden bedrijven door de overheid, consumenten en belangengroepen erg onder druk gezet om groener te worden. Het idee dat ze de AI afvalscheider zouden sponsoren is dus niet eens zo vergezocht.

AI prullenbak

Kunstmatige intelligentie scant producten en geeft advies

De AI prullenbak gebruik je door het product dat je wil weggooien eerst te scannen. De kunstmatige intelligentie herkent vervolgens wat het is en waar het van gemaakt is en vertelt je precies in welk gedeelte van de bak je het weg kunt gooien. En omdat het een slim systeem is, zou het door gebruik ook zijn kennis kunnen uitbreiden met nieuwe materialen en producten.

AI prullenbak

AI prullenbak niet voor in de keuken

Helaas voor de consument is het de bedoelingen dat de bakken op bepaalde punten komen te staan en niet dat je hem in je keuken plaatst. We hopen natuurlijk dat de makers ook denken aan mensen die niet de deur uit willen en een keuken vriendelijke versie maken. Maar voorlopig zijn er ook nog geen details over de wanneer de grotere bakken in het wild geplaatst zullen worden.

Een andere slimme prullenbak is Bruno. Bruno is er echter niet op gericht om je te helpen met afval scheiden, maar heeft toch wel wat leuke features. Zo vertelt hij je via de app wanneer je geen vuilniszakken meer hebt en is hij zelfs ook nog een stofzuiger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze prullenbak gebruikt kunstmatige intelligentie om je te helpen met afval scheiden
Sluiten