Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 21 apr 2018

Creepy of vet? Dit AI algoritme weet a la Shazam welk liedje je in je hoofd hebt

Shazam is al jaren lang een veelgebruikte app voor wie op zoek is naar de artiest en titel van een bepaald liedje. Als je een liedje in je hoofd hebt waarvan je de artiest en titel niet weet, dan is het echter lastiger deze info te achterhalen. Het zou toch geweldig zijn als daar een app voor was. Klinkt onmogelijk? Niet als het aan de wetenschap ligt.

Shazam eat your heart out

Het overzetten van iemands hersencapaciteit op een computer is iets waar al ontelbaar veel onderzoeksuren in zitten. In 2014 gebruikte de onderzoeker Brian Pasley en zijn collega’s van de University of California Berkley, electroden om iemands gedachten om te zetten in een digitaal aangestuurde stem. Hiervoor werden de hersengolven van de testpersonen geanalyseerd terwijl ze aan het praten waren, zodat de link tussen spraak en hersenactiviteit kon worden onderzocht.

Dit zelfde team heeft door de jaren heen grote stappen gemaakt. Hun eerder gedane ontdekkingen hebben ze in een nieuw onderzoek toegepast op muziek. In dit onderzoek is naar voren gekomen dat de verbeterde techniek 50 procent accurater is in het voorspellen van iemands gedachten. In het specifiek kon de AI voorspellen aan welke muziek een pianist dacht.

shazam

Slimme techniek met bijzonder doeleinde

Pasley en de andere onderzoekers kwamen er achter dat er een grote overlap is in de manier waarop je hersenen geluid dat je in gedachten hebt verwerkt, als het horen van je eigen stemgeluid. Toch waren er ook een aantal grote verschillen. Op basis van deze bevindingen is een AI model gebouwd dat kan raden (met een redelijke accuraatheid) welk geluid iemand in gedachten heeft.Om een algoritme te ontwikkelen maakten ze gebruik van een pianist die ze muziek lieten spelen op een elektrisch keyboard.

Wat het doel is van dit onderzoek? Helaas niet om een app als Shazam te ontwikkelen. Uiteindelijk moeten deze technieken helpen om dichterbij een manier te komen die kan functioneren als een spraak-prothese voor mensen die niet kunnen praten doordat ze bijvoorbeeld verlamd zijn.

Shazam

Een bizarre techniek en hele toffe ontwikkeling. We zullen het dus gewoon moeten blijven doen met de Shazam die we al kennen, deze app waarmee je een biertje kunt shazammen, en deze shazam-achtige app voor het spotten van planten en dieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Creepy of vet? Dit AI algoritme weet a la Shazam welk liedje je in je hoofd hebt
Sluiten