Geniale AI-tool tovert je crappy tekeningen om tot heuse kunstwerkjes

Apps Sam Dille 1 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Heb jij altijd al in de schoenen willen staan van Picasso, Rembrandt of Van Gogh? Een nieuwe tool laat die droom uitkomen. Met hulp van AI kan de service zelfs de lelijkste schets omtoveren tot een kunstwerk.

De nieuwe tool kreeg de naam ‘ControlNet’ en werd deze week onthuld op de Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR) in Vancouver. De service is revolutionair, omdat hij lokaal werkt, zonder internet. Hij manipuleert je foto’s en tekeningen op basis van Artificial Intelligence.

ControlNet: de nieuwste AI-tool

De bijzondere open-source service is gebaseerd op AI-software als Dall-E, Midjourney en Stable Diffusion. Deze modellen zijn getraind om afbeeldingen te maken op basis van tekstinvoer. Dat leidde in het verleden al tot veel bijzondere kiekjes. Bijvoorbeeld Star Wars met de cast van Harry Potter.

Maar ControlNet gaat nog een stapje verder. De dienst voegde een half miljard extra parameters toe die de foto’s voorzien van nog meer details. En het beste van alles: bedrijven kunnen de AI-service gratis gebruiken.

Foto zonsondergang
Net echt. (Afbeelding: Qualcomm)

Maak van je tekening een meesterwerk

De demo’s van ControlNet zijn een lust voor het oog. De service is in staat om lelijke tekeningen om te toveren tot prachtige kunstwerken. En je kunt een foto achter een saaie, witte muur veranderen in een mooie zonsondergang. De bewerkte afbeeldingen lijken wel verloren schilderijen van Van Gogh.

ControlNet heeft dus niet volledige foto’s nodig om nieuwe beelden te creëren. Zelfs een ruwe schets is al genoeg om iets moois op te leveren. Zo weet de AI-service onderstaande schets van een kitten te veranderen in een surrealistische tekening, die nog steeds lijkt op de originele schets.

Schets omgetoverd tot kunstwerk
Schets omgetoverd tot kunstwerk. (Afbeelding: Qualcomm)

Komt het op je smartphone?

Qualcomm, de ontwikkelaar van ControlNet, gaat de service binnenkort uitrollen voor ontwikkelaars die het willen testen. Het is moeilijk te zeggen wie in de toekomst van de service mag gaan genieten. Qualcomm verkoopt de tool voorlopig niet aan consumenten.

Veel liefhebbers speculeren over waar de AI-dienst voor zou kunnen worden gebruikt. En Samsung lijkt een reële optie. De techgigant werkt namelijk al samen met Qualcomm. Misschien krijgen we op de Samsung Galaxy S24 of S25 Ultra dus ooit wel een app die gebaseerd is op ControlNet. Het zou fantastisch zijn, dus laten we het hopen.

5 innovatieve AI-tools om je Photoshop-skills drastisch te verbeteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen