Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 10 juli 2018

Deze vechtrobot kun je zelf bouwen en besturen

Hoewel je er zelf misschien niet zo intensief bezig mee bent, zijn vechtrobots hot en zijn er behoorlijk wat mensen met de dingen bezig. Bij de meeste robots zit je echter vast aan een bepaalde set onderdelen en mogelijkheden. De twee vrienden Devendra en Rento besloten het toch eens anders aan te pakken en een vechtrobot te ontwikkelen, waarbij de gebruiker zo veel mogelijk vrijheid heeft om dingen aan te passen. Het resultaat is Aiko: een kleine robot met een heleboel gaatjes.

CAD designer en zwaardvechtende kunstenaar

In de zomer van 2017 ontmoetten de twee jongens elkaar en werden ze meteen bevriend. De combinatie van hun skills is bijna net een romamtische film, waarbij je weet dat de twee gewoon bij elkaar horen. Devendra is namelijk helemaal into CAD-design en ingenieurswerk, terwijl Rento een kunstenaar is en daarbij ook nog eens ervaring heeft met zwaardvechten. Het idee voor een vechtrobot was dan ook snel geboren.

makers Aiko vechtrobot

Vechtrobot vol met gaatjes

Aiko is 3D-geprint en zit zoals gezegd vol met gaatjes. Dat is geen nalatigheid van zijn makers, maar de gaten zijn er juist zodat jij er van alles mee kunt doen. Je krijgt namelijk met de vechtrobot vijfentwintig schroeven, die precies in de gaatjes passen. Hiermee kun je ook je eigen designs toevoegen en Aiko helemaal jouw robot maken. Als je bijvoorbeeld een ander hoofd wilt, kun je die 3D-printen en op het lichaam schroeven. Het hoofd hoeft niet eens bovenop te zijn, maar zou bijvoorbeeld ook uit Aiko’s buik kunnen komen. Mocht je liever wielen willen dan benen is dat ook makkelijk te realiseren.

Aiko vechtrobot

Servomotoren, extra onderdelen en CAD bestanden

Met de robot krijg je twee 90 graden servomotoren om de armen mee te bewegen. Een vechtrobot moet tenslotte toch minstens kunnen slaan. Voor het vechten krijg je er meteen ook een schild, lans en zwaard bij. Ook komen er 12 verschillende onderdelen bij om de robot nog verder aan te passen, zonder dat je er zelf een 3D-printer bij hoeft te pakken. Ook verschillende CAD bestandenĀ  horen bij het pakket om bijvoorbeeld meer armen uit te printen of onderdelen aan te passen.

Aiko vechtrobot

Kickstarter

Mocht je het willen proberen, kun je via Kickstarter je eigen Aiko bemachtigen voor een pledge van 56 euro. Voor dat bedrag krijg je het hele pakket. Je kunt echter ook gaan voor een pakket van 34 euro en dan krijg je alleen de robot en de CAD bestanden. Het idee is leuk, maar de vraag is hoe goed Aiko nu daadwerkelijk kan vechten. Het lijkt er niet op dat je hem “as is” mee kunt nemen naar een wedstrijd.

Vechtrobots zijn leuk om te laten vechten, zolang ze niet worden uitgerust met kunstmatige intelligentie en bewustzijn moet er al helemaal niet aan te pas komen. De kans lijkt dan behoorlijk groot dat we in een dystopisch scenario belanden waarin robots uiteindelijk het heft in eigen handen nemen. Als je aan de andere kant hoort wat deze AI allemaal over Bitcoin te vertellen heeft, lijkt zo’n toekomst nog behoorlijk ver weg te zijn.

Kickstarter

Reageer op artikel:
Deze vechtrobot kun je zelf bouwen en besturen
Sluiten