Noah Korevaar
Noah Korevaar Cars 16 feb 2017

Air-Ink: milieuvriendelijke oplossing voor de vieze uitlaatgassen van je auto

Alles kan groener! Nou ja, in dit geval kan alles een stuk zwarter. De startup Graviky Labs heeft namelijk een manier gevonden om uitlaatgassen van auto’s op een natuurvriendelijke manier te verwerken, door er inkt van te maken. Air-Ink: geniaal toch?

Air-Ink komt de wereld redden

Het draait allemaal om een klein apparaatje, de Kaalink. Dit apparaat is een filter die je aan je uitlaatpijp bevestigt. Vervolgens zuigt het de zwarte koolstof roet op die ontstaat wanneer brandstoffen verbranden. Daar wordt vervolgens inkt van gemaakt.

Air-Ink Kaalink

Hartstikke leuk, inkt. Het gaat er echter om dat het roet niet in de lucht terecht komt. Dat is schadelijk voor de gezondheid van omstanders die de deeltjes inademen. Het kan astma en verschillende longziektes veroorzaken.

Denk je dat dat meevalt? In sommige steden is dit zo erg, dat gezonde activiteiten als mountainbiken, hardlopen en wandelen schadelijker zijn voor je gezondheid dan thuis blijven zitten. Wauw!

Elke Kaalink kan maar liefst tussen de 85- en 95 procent van het uitgestoten roet opslokken. Zo’n groot verschil kan deze handige uitvinding maken! Het weerhoudt de gassen er dus niet van om de lucht te vervuilen en zo bij te dragen aan klimaatverandering. Maar hé, alle beetjes helpen!

De knappe koppen achter Graviky Labs hebben de oplossing al meer dan een jaar getest en verbeterd. Ze hebben er nu zoveel vertrouwen in dat ze een Kickstarter-campagne zijn gestart voor de Air-Ink, zoals het uiteindelijke product gaat heten.

Hang de vlaggetjes maar op!

Je kunt gelijk de vlaggetjes ophangen, want ze hebben hun doel al bereikt! De Air-Ink is vooral interessant als je een oudere auto hebt, of in een land waar de overheid minder strenge regels heeft opgesteld. Veel nieuwere auto’s hebben namelijk al vergelijkbare oplossingen ingebouwd.

Air-Ink Kaalink

Bovendien levert deze oplossing ook nog eens wat op: milieuvriendelijke zwarte inkt! En hoe zit het dan met de productie van de Kaalink zelf? De startup beweert dat het gehele proces klimaatneutraal is.

Moeilijk woord, maar het komt hier op neer: het produceren van de filters, het verzamelen van het roet en het produceren van zwarte inkt is niet slecht voor het milieu. Dat komt omdat er dankzij de filter meer koolstofuitstoot uit de lucht wordt gehouden dan dat er tijdens de productie wordt uitgestoten.

Air-Ink Kaalink

Voor de fervente schrijvers onder ons is het natuurlijk handig om te weten hoeveel inkt de Air-Ink oplevert. Volgens de startup heb je na 45 minuten autorijden al een dertig milliliter flesje met zwarte inkt. Na ongeveer driehonderd kilometer rijden is de gadget al klimaatneutraal.

Heb je nu ook zin om milieuvriendelijker te gaan leven? Check dan het milieuvriendelijke Skarp-scheermes. Of deze speciale douche die niet alleen goed voor het milieu is, maar je ook een hoop geld bespaart. Wat wil je nog meer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kickstarter

Reageer op artikel:
Air-Ink: milieuvriendelijke oplossing voor de vieze uitlaatgassen van je auto
Sluiten