Ilona Braam
Ilona Braam Tech 24 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Airbus onthult vogelachtig concept voor hybride elektrisch vliegtuig

Hoewel het tegenwoordig heel normaal is om in een vliegtuig te stappen wanneer je een ander land wilt bezoeken, is er natuurlijk ook een tijd geweest dat we als mens gewoon vastzaten op de grond. Geïnspireerd door allerlei vogels gingen we toen aan de slag om uiteindelijk ook te kunnen vliegen. De vliegtuigbouwer Airbus gaat weer terug naar die oorspronkelijke inspiratiebron en presenteerde onlangs zijn “Bird of Prey” concept voor een hybride elektrisch vliegtuig. Het concept heeft behoorlijk wat weg van een roofvogel (vandaar de naam) en er zijn zelfs “veren” van de partij.

Vliegtuig met veren

Het concept voor het roofvogel vliegtuig werd onthuld tijdens de Royal International Air Tattoo show. Het design is een stuk eleganter dan wat we doorgaans van een vliegtuig gewend zijn. Zo is de cockpit aan de voorkant van het vliegtuig wat spitser en kun je er soort van de snavel van een roofvogel in zien. Iets dat duidelijker de inspiratiebron laat zien zijn de veren bij de vleugels en de staart. Deze zouden onafhankelijk van elkaar bewogen kunnen worden.

Tot 50 procent minder brandstof

Airbus’s Bird of Prey vliegtuig is verder, net als een echte vogel, ook een stuk stiller dan je standaard vliegtuig. Het zou namelijk een hybride vliegtuig zijn met een elektrische motor. Het hele concept is namelijk ontworpen om duurzaam te zijn en hiermee zou vliegen een stuk milieuvriendelijker moeten worden. Het vliegtuig zou genoeg plek hebben voor zo’n 80 passagiers en 30 tot 50 procent minder brandstof verbruiken dan de passagiersvliegtuigen, die we op het moment gebruiken.

Elektrisch vliegtuig als inspiratiebron

Het concept is echter niet ontwikkeld met het idee om het vliegtuig uiteindelijk ook daadwerkelijk te bouwen. De bedoeling van het vliegtuig is om ingenieurs en designers te inspireren en te motiveren om voor duurzamere ontwerpen te gaan. Daarnaast zou het ook moeten zorgen voor een “wow factor”. Ook Duitse onderzoekers zijn druk bezig geweest met het ontwikkelen van iets dat de luchtvaartindustrie een handje zou kunnen helpen. Ze bedachten een systeem waarmee vliegtuigen eindelijk zelfstandig zouden kunnen landen, ook zonder hulp van radiosignalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Slashgear

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Airbus onthult vogelachtig concept voor hybride elektrisch vliegtuig
Sluiten