Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Digital 5 augustus 2020

AirDrop-rivaal Nearby Share is live: echt hetzelfde of net iets anders?

Google heeft laten weten dat Nearby Share, vergelijkbaar met AirDrop van Apple, vanaf nu uitgerold wordt naar Android-apparaten. Met de functie is het mogelijk bestanden uit te wisselen met andere Android-apparaten. In de toekomst kun je dat ook met een Chromebook doen; de apparaten van Apple worden niet ondersteund.

Met Nearby Share deel je razendsnel bestanden met je vrienden die eveneens over een Android-apparaat beschikken. Je hoeft niet meer moeilijk te doen. Wanneer je voortaan een bestand wil delen, dan ga je als volgt te werk. Je zoekt het bestand op dat je wil delen, opent het deelmenu en kiest voor de optie Nearby Share. Je telefoon zoekt dan naar andere telefoons met de technologie aan boord. Hebben de smartphones elkaar gevonden, dan wisselt het systeem het bestand vanzelf uit via de AirDrop-concurrent. Je hebt hiervoor geen extra applicatie nodig; de functie zit in het besturingssysteem gebakken.

Nearby Share lijkt erg op AirDrop

Android kiest vervolgens automatisch het beste protocol uit voor het delen van een bestand. Denk dan aan Bluetooth, Bluetooth Low Energy, WebRTC of peer-to-peer WiFi. Ontvangers dienen nog wel het bestand te accepteren voordat het binnengehaald wordt. Verder kun je instellen dat je bestanden van alle of enkele contacten wil ontvangen of dat je voor iedereen onzichtbaar bent. De toggle voor het in- en uitschakelen van de functie tref je straks aan in het snelle menu (het menu dat je vanaf het thuisscherm naar beneden haalt), waar je hem herkend aan het design van een geweven draad.

In principe werkt het AirDrop-alternatief op elke Android-smartphone die voorzien is van Android 6 of hoger. Vooralsnog wordt de update alleen uitgerold naar Pixel- en Samsung-smartphones. Binnen nu en enkele weken zullen andere Androids aan de beurt zijn. Verder is het goed om te weten dat er ondersteuning aankomt voor Chromebooks; maar bestanden uitwisselen met iOS-apparaten lukt helaas niet.

Google

Reageer op artikel:
AirDrop-rivaal Nearby Share is live: echt hetzelfde of net iets anders?
Sluiten