Mark Hofman
Mark Hofman Gadgets 8 dec 2020

Maak kennis met de AirPods Max, de highend headset van Apple

Het gerucht ging al even, maar vandaag is het toch echt een feit. Apple kondigt zojuist de AirPods Max aan. Dat doet het bedrijf door middel van een persbericht.

De koptelefoon van Apple is officieel een feit. Er werd de afgelopen maanden al veel gesproken over de AirPods Max, die in de wandelgangen de naam AirPods Studio droeg. Maar wat heeft de koptelefoon te bieden, voor hoeveel is hij te koop en wanneer kun jij ermee aan de slag?

Apple kondigt AirPods Max aan

De AirPods Max is een draadloze koptelefoon die, volgens Apple zelf, de magie van de AirPods naar een nieuw ontwerp haalt. De koptelefoon beschikt onder andere over een “akoestisch ontwerp”, H1 chips en geavanceerde software om de gebruikservaring te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Adaptive EQ, Active Noise-Cancellation, Transparency Mode en Spatial Audio. Klinkt uiteraard heel erg indrukwekkend, maar wat houdt dit nu allemaal precies in?

Een akoestisch ontwerp

Met een akoestisch ontwerp lijkt Apple te bedoelen dat de AirPods Max is ontworpen om de beste geluidkwaliteit te kunnen leveren. Wat dat betreft heeft het bedrijf rekening gehouden met de oorschelpen, de kussens en de spanning op de hoofdband. Die band is overigens gemaakt van roestvrijstaal en voorziet de AirPods Max van voldoende stevigheid, flexibiliteit en comfort om ervoor te zorgen dat deze voor iedere consument fijn te gebruiken is. Uiteraard is de koptelefoon ook te verstellen.

De oorschelpen zitten dusdanig vast aan de hoofdband dat het mogelijk is om hem volledig naar eigen wens in te stellen. Zo is het mogelijk om de schelp te draaien, zodat hij bijvoorbeeld heerlijk op je hoofd zit. De schelp van de AirPods Max is gemaakt van een bepaald soort schuim dat ervoor zorgt dat deze ten alle tijden zit zoals jij dat het prettigst vindt.

Daarnaast is de AirPods Max voorzien van de Digital Crown. Deze kennen we uiteraard van de Apple Watch en zorgt ervoor dat je volledige controle hebt over de koptelefoon. Via deze weg regel je dus de volume, zet je muziek op pauze, kies je voor een volgend nummer of ga je aan de slag met Siri. Het is ook mogelijk om via deze weg telefoontjes te beantwoorden.

AirPods Max
Het ontwerp (Afbeelding: Apple)

Geluid van de AirPods Max

De AirPods Max kan er nog zo goed uitzien, of dat ook echt zo is laten we in het midden, maar als het geluid ruk is heb je er vrij weinig van. Daarom heeft Apple de koptelefoon voorzien van een 40mm dynamische driver die door het bedrijf zelf ontworpen is. Deze zorgt bijvoorbeeld voor een rijk, diep en helder geluid. Maar het gaat verder dan het materiaal dat in de hardware zit. Apple doet op het gebied van software ook voldoende om de geluidskwaliteit van de AirPods Max zo hoog mogelijk te houden.

Adaptive EQ: De AirPods Max zijn voor iedereen volledig in te stellen naar eigen wens. Dat zorgt ervoor dat de koptelefoon en de oorschelpen niet bij iedereen hetzelfde zit. Dankzij Adaptive EQ wordt ervoor gezorgd dat, ondanks de manier waarop de AirPods Max op je hoofd zit, iedereen wel dezelfde geluidskwaliteit krijgt.

Active Noise Cancellation: De AirPods Max is voorzien van Active Noise Cancellation, waarmee jij alle geluiden om je heen weg kunt filteren. Dat doet de koptelefoon door gebruik te maken van drie microfoons aan de buitenkant. Deze detecteren de geluiden van buiten, terwijl één microfoon aan de binnenkant van de oorschelp het geluid vanuit de AirPods Max in de gaten houdt.

Transparency Mode: Wie geen zin heeft om niets meer om zich heen te horen kan ook gebruik maken van de Transparency Mode. Het zorgt ervoor dat omgevingsgeluid te horen is terwijl je muziek gewoon afspeelt. Een modus die makkelijk af te wisselen is met Noise Cancellation door een keer toegewijde knop in te drukken.

Spatial Audio: Spatial Audio kennen we al van de AirPods Pro. Het zorgt ervoor dat het geluid, ten alle tijden, optimaal gepositioneerd wordt. Wanneer jij dus je hoofd beweegt, beweegt het geluid als het ware met je mee. Op die manier is 5.1 of 7.1 Surround of Dolby Atmos uitstekend te gebruiken.

Pairing (Afbeelding: Apple)

Verschillende functionaliteiten

Naast de functionaliteiten om de geluidskwaliteit van de AirPods Max te verbeteren, is de koptelefoon ook voorzien van andere handige features. Zo is het mogelijk om automatisch te wisselen van verbinding tussen de iPhone, iPad of Mac. Wanneer jij dus op je Mac muziek aan het luisteren bent, is het mogelijk om een inkomende oproep met je AirPods Max te beantwoorden op je iPhone.

Op het gebied van verbinding werkt de koptelefoon ook samen met andere AirPods in huis. Het is namelijk mogelijk om binnenkomende audio te delen met twee sets AirPods. Als jij gebruik maakt van Apple Music en een nummer aan je vriendin wilt laten horen, dan is het mogelijk om dit nummer zowel op je koptelefoon als via de oordopjes tegelijkertijd af te spelen.

Uiteraard speelt Siri ook een grote rol. De slimme assistent van Apple wordt ondersteunt door de AirPods Max, waardoor je de koptelefoon en je iPhone bijvoorbeeld ook gewoon met je stem kan besturen.

Zo zit ‘ie in elkaar (Afbeelding: Apple)

De batterij van de AirPods Max

De AirPods Max is een draadloze koptelefoon en dat zorgt ervoor dat de batterij ook een grote rol speelt. Volgens Apple zit dat overigens wel goed, want het is mogelijk om het apparaat tot 20 uur te gebruiken. Uiteraard zal er wel verschil zijn wanneer je Noise-cancellation gebruikt of niet, maar over het algemeen ziet het er positief uit.

De AirPods Max wordt overigens geleverd in een Smart Case die het batterij verbruik tot een minimum houdt wanneer je de koptelefoon niet gebruikt.

AirPods Max: prijs en beschikbaarheid

De AirPods Max zijn vanaf vandaag te bestellen via de website van Apple. Vanaf 15 december 2020 worden de koptelefoons dan ook echt geleverd. De AirPods Max verschijnt ook in Nederland en is te koop voor €629.

De Smart Case (Afbeelding: Apple)
Reageer op artikel:
Maak kennis met de AirPods Max, de highend headset van Apple
Sluiten