Akoestiek: waarom klinkt je smartphone zo schel, en hoe verhelp je dit?

Waarom klinken de speakers van je smartphone of tablet zo schel? Het heeft te maken met de akoestiek en het formaat van de devices. Een akoestische gitaar heeft bijvoorbeeld een schitterende, warme klank door de aanwezigheid van een klankkast.

Klankkast voor je smartphone

In deze holte worden de trillingen van de snaren opgevangen. De lucht en het hout beginnen als het ware mee te trillen (resoneren), waardoor die dunne snaartjes een aardig volume produceren. Een elektrische gitaar is meestal massief, daarom hoor je de trillingen amper als hij niet ingeplugd is. Het signaal van de elektronische elementen wordt naar de versterker gestuurd, en dáár omgezet in geluid. Het geluid van een akoestische gitaar wordt dus passief versterkt. Dit kun je ook doen met je smartphone!

We hebben het tot nu toe over muziekinstrumenten gehad, maar hetzelfde geldt voor andere media-apparaten. De hoorn op oude platenspelers is een voorbeeld van passieve versterking. Als je de sound van je telefoonspeaker wilt boosten (maar je batterij niet extra wilt belasten) kun je dit hoesje bijvoorbeeld checken.

Akoestische speakers voor thuis, of on the road

Zoals je ziet heeft deze AmpFly een klein ingebouwd klankkastje! Het geluid wordt hierdoor een stuk harder, en volgens de makers zelfs beter. We hebben dit niet kunnen testen, maar in principe werkt het wel zo. Hoe groter een klankkast is, des te beter hoor je vooral de lage tonen. Daarom is een contrabas ook zo’n enorm ding, en is een subwoofer vaak de grootste luidspreker. Het kleine formaat van je smartphone zorgt er voor dat je voornamelijk de hoge, schelle tonen hoort.

Zo’n hoesje is erg handig én portable. Eerder lieten we jullie al akoestische luidsprekers zien die je op een vaste plek neerzet. Toch hoeft dat niet per se. Deze eco-amp kun je bijvoorbeeld opvouwen, en wat dacht je van deze vernuftige Trobla?

Als je het zelf wilt proberen: plaats je telefoon eens in een leeg papieren bekertje!

Voor de voorbeelden geldt wel dat het geen wondermiddelen zijn. Je hoort veel verschil, maar als je écht alle facetten van muziek wilt horen is een hifi-set natuurlijk stukken beter.

Reageer op artikel:
Akoestiek: waarom klinkt je smartphone zo schel, en hoe verhelp je dit?
Sluiten