Barry Kraakman
Barry Kraakman Cars 10 jun 2015

Alcoholslot 2.0: in één zucht veiliger verkeer

Het alcoholslot is in Nederland nog maar nét afgeschaft, maar het lijkt niet lang te duren voor een (beter?) alternatief z’n weg naar de auto vindt. Het US Department of Transport heeft twee nieuwe methodes gepresenteerd die binnen één seconde bepalen of je wettelijk gezien nog mag rijden.

Ademanalyse

De techniek is zo vernuftig dat de bestuurder geen aparte handelingen hoeft uit te voeren om het alcoholgehalte in z’n bloed te laten testen. Zodra de bestuurder achter het stuur kruipt, analyseert een apparaatje op het stuur of aan de deur de adem van dit persoon. Deze hoeft hiervoor niet overdreven te gaan ademen; het normaal uitademen levert al genoeg lucht op voor een geslaagde test. Het apparaat is zo opgesteld dat alleen de adem van de chauffeur wordt opgevangen. Een auto vol beschonken personen voorkomt dus niet dat de bob iedereen veilig naar huis kan brengen.

Infraroodsensor

Naast de adem kan ook doormiddel van een infraroodsensor gemeten worden hoeveel alcohol er in het bloed van de persoon zit. Deze infraroodsensor, bijvoorbeeld verwerkt in de startknop, meet wanneer de bestuurder z’n vinger op de knop plaatst welk deel van het lichtspectrum wordt geabsorbeerd. Alcohol absorbeert, zoals elke stof, een specifiek gedeelte van dit spectrum. Door de intensiteit van het teruggekaatste licht wordt er bepaald wat het alcoholpromillage in de bloedbanen is.

Autofabrikanten als BMW, Ford en General Motors hebben al bekend gemaakt achter deze technologie te staan. Met de steun van zulke grote bedrijven lijkt een daadwerkelijke implementatie niet heel lang op zich te wachten. Dat is goed nieuws, want alleen in Amerika wordt er al verwacht dat het zeventig procent van alle alcoholgerelateerde verkeersdoden kan voorkomen.

Reageer op artikel:
Alcoholslot 2.0: in één zucht veiliger verkeer
Sluiten