Ilona Braam
Ilona Braam Smart Home 8 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Zo gebruik je Amazon’s slimme assistent Alexa nu al in Nederland

Amazon’s virtuele assistent Alexa verscheen in 2014 op de wereld samen met de allereerste Echo. Sindsdien is de assistent uitgegroeid tot een bekend fenomeen en is op het moment de leider in de slimme speaker wereld. Helaas is Alexa in Nederland toch wat minder geïmplementeerd, voornamelijk omdat de Echo speakers officieel hier nog niet te koop zijn. Toch kun je al wel met Alexa aan de slag. Wij verklappen hoe.

Echo speaker of Sonos One?

Hoewel de echo speakers nog niet in Nederland te koop zijn, kun je toch via een omweg de apparaten bemachtigen. In dit artikel leggen we uit hoe je via Amerika van alles kunt bestellen, wat eigenlijk niet naar Nederland wordt verzonden. Ook via de Duitse Amazon site kun je via een omweg een Echo bemachtigen. De website mygermany.com zorgt ervoor dat het apparaat eerst naar hun adres in Duitsland wordt verzonden om het vervolgens weer naar jou op te sturen.

Je kunt ook voor de Sonos One kiezen, een speaker die gewoon in Nederland en België verkrijgbaar is. De speaker ondersteunt Alexa, ook op de Nederlandse modellen. Met de onderstaande stappen leggen we je uit hoe je de slimme assistent ook daadwerkelijk kunt activeren. Check ook onze review van de Sonos One.

Amazon Echo met Alexa
Bron: Amazon Bron: Amazon

Alexa app installeren in Nederland

Als je je Echo speaker binnen hebt is het tijd om de Amazon Alexa app te installeren. Ook hier moet je weer een foefje toepassen om te doen alsof je uit Amerika komt.

iOS

Als je iOS 11 hebt ga je eerst naar instellingen > iTunes en App Store en log je uit bij je Apple ID. Als je een oudere iOS versie hebt ga je in de App Store naar Uitgelicht en log je onderaan de pagina uit met je Apple ID. Voor alle iOS versies ga je vervolgens naar deze link voor de Alexa App. Open de pagina in de App store en als het goed is ben je bij de pagina van de Alexa app. Als dat niet het geval is moet je er weer even zelf naar zoeken. Kies voor Get om hem te downloaden en maak een Amerikaanse Apple ID aan. Vul een random adres in en kies bij de betalingsinformatie voor None. Bevestig de informatie en installeer de app.

Log vervolgens weer in met je normale Apple ID.  Dan is het tijd om een Amerikaanse Amazon account aan te maken. Vul weer je Amerikaanse alias adres in bij Manage Your Content and Devices en je kunt nu via de app verbinding maken met de Echo speaker.

 

Android

Op Android toestellen gaat het net iets anders. Ga naar de Google Play Store en installeer een VPN app. Open vervolgens de app en stel in dat je uit Amerika wilt komen. Daarna ga je naar instellingen > apps > Google Play Store en kies je voor opslag. Kies voor Clear Data en Clear Cache. Ga vervolgens weer terug en kies Forceer Stop. Ga nu naar de Alexa app via deze link, je wordt gevraagd om hem in de Play Store te openen. Doe dat en installeer de app.

Ga naar amazon.com en maak een Amerkaan account aan. Ga naar Manage Your Content and Devices in je Amazon account en vul een Amerikaans adres in. Nu ben je klaar om verbinding te maken met de Echo, of de Sonos One.

Bron: Amazon

Tijdzone instellen

Helaas kun je niet in het Nederlands babbelen met Alexa, maar moet je dit in het Engels doen. Wel kun je de tijdzone voor Nederland instellen. Ga hiervoor in de app naar settings > general en kies voor de tijdzone Europa / Central European Summer/Winter Time (Paris). Om je op weg te helpen is hier een lijst met leuke dingen om met Alexa te doen.

Of misschien toch niet?

Overigens zou het kunnen dat er in de algemene voorwaarden bij het maken van je nieuwe Apple ID en Amazon account staat dat je alles naar waarheid moet invullen. Als je bang bent voor nare gevolgen, kun je maar beter wachten totdat Amazon de Echo ook voor Nederland beschikbaar maakt. De Sonos One is dus wel al beschikbaar, maar desalniettemin zul je moeten faken dat je in Amerika woont.

Hoewel er steeds meer virtuele assistenten op de markt komen, is Alexa nog steeds heer en meester in de slimme huizen. Dit is waarom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Spraak Makend

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo gebruik je Amazon’s slimme assistent Alexa nu al in Nederland
Sluiten