Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 28 dec 2017

Met deze vijf features haal je het beste uit Alexa

Een hele tijd leek Amazon Nederland te zijn vergeten, maar het bedrijf lijkt de laatste tijd steeds meer in ons koude landje ge√Įnteresseerd te zijn. Hoewel de Echo speakers van het bedrijf nog geen Nederlands spreken worden ze al wel naar Nederland verstuurd via de Duitse Amazon website en is de Alexa app onlangs in de Google Play Store verschenen. Nu we ook met Alexa aan de slag kunnen zijn hier vijf dingen om het beste uit de assistent te halen.

Je smarthome besturen

E√©n van de hoofdtaken van Alexa is natuurlijk het besturen van je¬†smarthome apparaten. Je kunt verschillende¬†apparaten, zoals de Philips Hue lampen, koppelen aan je Echo speaker om vervolgens met spraakopdrachten te bedienen. Er zijn een hele reeks aan apparaten welke samenwerken met Alexa en sommige apparaten komen zelf al met Amazon’s spraakassistent.

Alexa

Nieuws voorlezen

Veel mensen vinden het¬†fijn om ‘s ochtends met een kopje koffie eerst eens even het nieuws te bekijken. Vroeger gebeurde dat met een krant en tegenwoordig lees je dat natuurlijk digitaal. Maar met Alexa hoef je zelfs niet te lezen, want de assistent kan alles ook voorlezen. Ook het weerbericht kan de assistent voor je opdreunen en natuurlijk kun je altijd vragen stellen als je ergens nieuwsgierig over bent.

nieuws voorlezen met Alexa

Verschillende stemmen herkennen

Omdat ieder mens¬†weer andere voorkeuren heeft, kun je verschillende profielen instellen voor Amazon’s spraakassistent. Hiervoor worden de rollen even omgedraaid en moet jij een paar zinnen voor Alexa voorlezen. Daarna kan de assistent je stem herkennen en krijg je niet de nummers van je broer te horen als je om wat muziek vraagt.¬†Ook weet Alexa je Amazon account paraat te houden voor het geval je iets wilt bestellen. Helaas kun je met de Echo versie die we in Nederland kunnen gebruiken geen bestellingen plaatsen met je stem.

Amazon

Multi-room feestjes

Als je een¬†feestje hebt, moet daar natuurlijk¬†ook muziek aan te pas komen. Onlangs is Amazon’s Music Unlimited dienst¬†ook in Nederland gelanceerd en via je Echo speaker kun je via spraakopdrachten je muziek bedienen. Helaas krijgen we in Nederland de Internationale versie van Echo speakers,welke wat beperkter zijn dan de “echte” speakers. Dat betekent onder andere dat je helaas je Spotify account niet kunt koppelen aan de Echo. Wat weer leuk is dat je met de laatse update van de Alexa app je muziek makkelijk in meerdere ruimtes kunt afspelen. Je kunt met de nieuwe Multi-Room Music feature verschillende speakers samen in een groep zetten om vervolgens allemaal samen te bedienen.

Amazon Music Unlimited

Alexa routines

Met de nieuwe Alexa update komt ook een nieuwe Routines feature. Hiermee kun je een reeks van opdrachten samenbundelen in een zogenaamde routine, waarna je alle opdrachten tegelijkertijd kunt activeren met een bepaalde spraakopdracht. Deze spraakopdracht mag je zelf verzinnen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat wanneer je “Alexa I’m hungry” zegt (want het moet in het Engels), je toaster automatisch aangaat, je koffie wordt gezet en er jazzy muziek begint te spelen.

Hoewel Alexa op het moment nog de markt domineert, komen er steeds meer slimme assistenten bij. Ook Samsung is hard bezig om de eigen Bixby slimmer te maken en werkt daarvoor samen met het bedrijf Harman. Volgens Harman CEO Dinesh Paliwal zou het helemaal goed komen met Bixby en zal deze zelfs een beter AI platform hebben dan Alexa en Google Assistant.

Reageer op artikel:
Met deze vijf features haal je het beste uit Alexa
Sluiten