Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 12 mei 2018

Algemene voorwaarden uitgeprint zien er bizar en oneindig uit

Hoe vaak lees jij eigenlijk de algemene voorwaarden door wanneer je ergens online een nieuw account aanmaakt? Of wanneer je bijvoorbeeld ergens gratis gebruik wil maken van de wifi? Ondergetekende doet dat eerlijk gezegd vrijwel nooit. Het vinkje achter ‘Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden’ wordt door veel mensen vrij achteloos ingevuld. Als je de algemene voorwaarden print zie je was echt waar je eigenlijk akkoord op geeft. Dat ziet er impressive uit!

Even eerlijk, lees jij ze wel eens?

Als onderdeel van een infographics vak aan de Bezalel academy of arts and design heeft Dima Yarovinski verschillende algemene voorwaarden uitgeprint. Dit zijn niet random gekozen algemene voorwaarden, maar het zijn de stukken tekst waar heel veel mensen een akkoord op hebben gegeven. Namelijk de kleine lettertjes van onder andere, Facebook, Snapchat, Instagram en Tinder.

De algemene voorwaarden van deze en andere apps zijn afgedrukt op rollen van A4 formaat. Het project is bedoeld om te laten zien hoe klein consumenten zijn tegenover bedrijven. Door je akkoord te geven aan de terms and conditions van een bedrijf geef je toestemming tot veel dingen. Dat wordt nog eens pijnlijk duidelijk door dit project.

Algemene voorwaarden
Afbeelding via Designboom

Algemene voorwaarden lezen? Grapje zeker

Je kunt natuurlijk deze teksten allemaal gaan lezen voordat je besluit ergens een nieuw account voor aan te maken, of voordat je een nieuwe app installeert. Echter lees je ongeveer 200 woorden per minuut, en zijn de meeste algemene voorwaarden tegen de 12.000 woorden lang. Voor wie de rekensom nog niet had gemaakt; je bent zo’n 60 minuten bezig met het lezen van dat stukje tekst. Tegen de tijd dat je hebt besloten wat de NS allemaal van je wilt in ruil voor hun wifi, ben jij al lang en breed op je bestemming aangekomen.

Het project is maar tijdelijk te bezichtigen tijdens de Aalto University Visualizing Knowledge Conference in Finland. Gelukkig zijn de foto’s er.

Afbeelding via Designboom
algemene voorwaarden
Afbeelding via Designboom

Ben je geïnteresseerd in design en kunst? Check dan vooral even deze must-see documentaires op Netflix.

Reageer op artikel:
Algemene voorwaarden uitgeprint zien er bizar en oneindig uit
Sluiten