Daniel Koster
Daniel Koster 10/10/2016

De maffe algemene voorwaarden waar je ongetwijfeld akkoord op hebt gegeven

De algemene voorwaarden lees je niet. Je accepteert ze gewoon. Dat kan ook niet anders, zo zijn de algemene voorwaarden van Apple 56 pagina’s lang. Dat slaat natuurlijk nergens op, eveneens de zaken die in die voorwaarden staan.

Dat jouw foto van Google, Facebook en andere sociale media is

Dit weten sommige mensen wel, sommige mensen niet. Bij vele sociale media is het namelijk zo dat je bij het accepteren van de voorwaarden het gebruik van jouw foto’s voor commerciële doeleinden accepteert. Hierbij kun je denken aan diensten van Facebook. Lijkt ons toch niet fijn als jouw foto plots voor een advertentie wordt gebruikt.

Apple weet via iTunes waar jij bent

We accepteren allemaal de voorwaarden van iTunes. Anders heb je niets aan je telefoon. Wist jij echter dat je dan Apple ook toestemming geeft tot geotracking? Dit houdt in dat je dan toestemming geeft aan Apple om je 24/7 te tracken. Zij weten dus te allen tijde waar je bent.

Je mag mensen niet stalken op Instagram

Haha, het is waar, maar in de voorwaarden van Instagram staat dat je geen mensen mag stalken. Dat vinden wij een goed punt, maar wij denken dat niemand doorheeft dat dit expliciet in de algemene voorwaarden wordt aangekaart.

Liegen op LinkedIn: straf!

Wist je dat je niet mag liegen op LinkedIn? In andere woorden moet je volkomen eerlijk zijn over jezelf. Lieg je wel? Tja, dan weten wij ook niet wat er gebeurt.

Je bent geen eigenaar van wat je koopt

Als het om software gaat ben je geen eigenaar van wat je koopt. Dat is best vreemd, maar ook weer logisch. Bij het downloaden van een game koop je enkel de licentie om het spel te spelen. Echter ben jij niet de eigenaar van het spel en mag je er dus verder niets mee doen. Ook leidt dit er trouwens toe dat de eigenaren van de software er op elk moment voor mogen kiezen de software aan te passen of de game zelfs te verwijderen. Dag geld!

Je gaat Apple-producten niet gebruiken voor nucleaire doeleinden

Mocht je hieraan denken, niet doen. In de voorwaarden van iTunes staat namelijk dat je software van Apple niet mag gebruiken voor nucleaire doeleinden.

De algemene voorwaarden veranderen, jij blijft ze accepteren

Dit is best slim. Bijna alle algemene voorwaarden eindigen met de mededeling dat het kan dat de algemene voorwaarden veranderen. Als jij het product (of wat dan ook) blijft gebruiken, dan stem je automatisch in met deze voorwaarden.

De moraal van het verhaal

Tja, maar wat moet je hier nou mee? Ten eerste is het altijd goed op te letten wat er met jouw informatie kan gebeuren. Zo is het uitschakelen van je locatiegeschiedenis op Google Maps bijvoorbeeld slim. Ten tweede is het goed om in de gaten te houden wat anderen over de algemene voorwaarden zeggen. Op die manier werd er bij Spotify en WhatsApp door ons al aan de bel getrokken. Graag gedaan.

Reageer op artikel:
De maffe algemene voorwaarden waar je ongetwijfeld akkoord op hebt gegeven
Sluiten