Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 15 jan 2018

Ouch: Alibaba’s en Microsoft’s computers verslaan mensen in begrijpend lezen-test

Computers worden (tot groot ontzet van een groep mensen) steeds slimmer. Ze verslaan ons bij het schaken, ze kunnen zichzelf leren lopen en zelfs salto’s te doen. Er is nu nog iets bij gekomen op het lijstje: computers zijn beter in de mens in begrijpend lezen, zo bewijzen Alibaba en Microsoft.

Alibaba zet hoog in op AI

Alibaba, het moederbedrijf van AliExpress, heeft een kunstmatig intelligentie-model ontwikkeld, dat een hogere score heeft gehaald in een test van de Stanford University dan de mensenlijke deelnemers. Volgens Alibaba is het de eerste keer dat een machine een mens heeft verslagen in een begrijpend lezen test. Microsoft behaalde met hun AI een dag later dan het Chinese bedrijf een soortgelijk resultaat.

Begrijpend lezen wordt gezien als een heel ‘menselijk’ onderdeel. Volgens het Chinese bedrijf is de overwinning van AI op dit onderdeel dan ook een mijlpaal. Online kom je dagelijks met kunstmatige intelligentie in aanraking. Zo heeft de technologie vele gebruiken; van klantenservice, tot medische doeleinden en het samenstellen van je nieuwsoverzicht. Het is niet onbekend dat AI tot veel meer in staat is dan deze doeleinden.

Alibaba

Computers 1 – Mens 0

Vorige week lieten verschillende bedrijven hun AI los op de Stanford Question Answering Dataset. De uitslagen van de tests afgenomen door de computers werden vervolgens vergeleken met de gemiddelde antwoorden die mensen geven. Alibaba en Microsoft kwamen samen als nummer een uit de bus. De gemiddelde score van mensen ligt op 82.304, waar dat van Alibaba op 82.304 lag.

Te test van Stanford is bedoeld om te testen of computers woorden en zinnen goed begrijpen, en de context ervan kunnen onthouden en plaatsen. De test is gebaseerd op meer dan 500 artikelen van Wikipedia. De test is er voor gemaakt om te kijken of AI ook grote stukken tekst en informatie kunnen verwerken, om het juiste en precieze antwoord te bedenken. Deze kennis kan bijvoorbeeld worden gebruikt om chatbots accurater te maken. Daar kunnen wij als consumenten profijt van hebben, mits het op de juiste manier wordt ingezet natuurlijk.

Alibaba

China heeft grootse plannen met kunstmatige intelligentie: zo streeft Beijing ernaar om de technologie op nationaal niveau toe te passen, waardoor China in 2030 de industrie aan zal voeren. Het wordt ook wel als een nieuwe industriële revolutie gezien. Het Chinese Baidu was er al snel bij met AI (en beschikt over enorme hoeveelheden data), waardoor het nu marktleider is op het gebied van zelfrijdende auto’s. Ken je deze nieuwe slimme gadget van Baidu trouwens al? Dit is dus nog maar het mini topje van de ijsberg.. Mooi spul!

Reageer op artikel:
Ouch: Alibaba’s en Microsoft’s computers verslaan mensen in begrijpend lezen-test
Sluiten