Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 18 nov 2018

Alibaba komt met slim scherm waardoor blinden makkelijker kunnen shoppen

Voor blinde en slechtziende mensen kan het behoorlijk lastig zijn om soepel met hun smartphone te werken. Er bestaan natuurlijk screenreaders die je vertellen wat er op het scherm allemaal te zien is, maar op een site met veel elementen kan dat al gauw overweldigend worden en het blijft sowieso een opgave om snel door sites en apps te navigeren. Als het aan Alibaba ligt komt daar binnenkort echter verandering in en kunnen blinde mensen in ieder geval een stuk soepeler shoppen en betalen op hun smartphone met een speciale slimme screen cover genaamd Smart Touch.

Siliconen laag met braille knoppen

Smart Touch is ontwikkeld door de research & development afdeling van Alibaba, Damo Academy, in samenwerking met de Chinese Tsinghua universiteit. Het product bestaat uit een een siliconen laag voor op je smartphone display met aan de zijkant braille knoppen, die gebruikt kunnen worden voor verschillende acties binnen apps. Denk bijvoorbeeld aan het confirmeren van handelingen of naar het vorige scherm gaan.

Alibaba Smart Touch scherm

Functie knoppen varieert per app

De functies van de knoppen kunnen variëren, afhankelijk van de app. Op het moment wordt Smart Touch ondersteund door speciale versies van Alibaba’s marktplaats Taobao en de betalingsapp Alipay. Het wordt dan wel belangrijk dat gebruikers op een duidelijke manier worden geïnformeerd over wat de knoppen per app precies doen, anders kan dat weer voor verwarring zorgen.

Marktplaats Taobao

Smart Touch lastig te testen

Uiteraard is het de bedoeling dat de screen cover op een gegeven moment met veel meer apps gaat werken. Op het moment zijn ze echter nog aan het testen, maar dat zou lastig zijn. Eén van de onderzoekers van het project geeft aan dat de blinde populatie relatief klein is, wat het testen moeilijker maakt. Door de technologie te integreren in populair apps, zou het proces echter versneld kunnen worden.

Gratis in fysieke Alibaba winkels

Het mooie aan Alibaba’s cover is dat het ontzettend goedkoop is om te produceren. Het zou namelijk maar iets meer dan 3 cent kosten om een Smart Touch schermpje te maken. Wat al helemaal geweldig is, is dat gebruikers hem waarschijnlijk gratis zullen kunnen bemachtigen. Chen Zhao, research director van Damo Acadamy, laat in een gesprek met TechCrunch weten dat ze een toekomst ziet, waarin haar team de haptische schermen gratis weggeeft via Alibaba’s steeds groter wordende netwerk van fysieke winkels. De bedoeling is dat de Smart Touch cover ergens volgend jaar op de markt verschijnt.

Er komen gelukkig de laatste tijd steeds meer producten op de markt voor blinde en slechtziende mensen. Zo kwam Ford eerder dit jaar zelfs met slimme ramen, waarmee blinden het uitzicht kunnen “voelen”.

Techcrunch

Reageer op artikel:
Alibaba komt met slim scherm waardoor blinden makkelijker kunnen shoppen
Sluiten