Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 11 feb 2019

Vijf AliExpress alternatieven voor wegwerpplastic

De komende paar jaren staat ons behoorlijk wat te wachten. Zo zouden we de overstap maken naar elektrisch rijden en zouden  langzaam maar zeker ook zelfrijdende auto’s populair beginnen te worden. Iets anders dat ons te wachten staat is dat we heel anders met plastic om zullen moeten gaan. In 2021 zou wegwerpplastic zelfs verbannen worden in de EU en dat betekent dat we op zoek moeten gaan naar alternatieven. Bij AliExpress kun je alvast een start maken en we hebben vijf alternatieven voor je gevonden voor het wegwerpplastic dat je dagelijks gebruikt.

Roestvrijstalen rietjes

Als eerste hebben we op de lijst rietjes staan. Op het moment zie je ze nog overal van plastic, maar op een gegeven moment zullen we toch voor iets anders moeten kiezen. Uiteraard kun je voor papieren rietjes gaan, maar als je die ooit hebt gebruikt weet je dat ze toch wat minder fijn zijn. Als je te lang over je drankje doet, vergaan ze namelijk terwijl je nog aan het drinken bent. Een beter alternatief is het roestvrijstalen rietje. En daar kun je behoorlijk wat van vinden bij AliExpress. Je vindt ze in verschillende kleurtjes, met een siliconen dopje en zelfs rietjes die je in elkaar kunt vouwen om makkelijk met je mee te nemen.

AliExpress metalen rietjes

Prijs: vanaf 1,98 euro

Bamboe tandenborstel

Ook veel tandenborstels vallen onder de categorie wegwerpplastic en dat is natuurlijk niet nodig. Elk jaar zouden we met z’n allen zelfs zo’n 25 miljoen kg aan plastic tandenborstel afval creëren, maar bij  AliExpress kun je terecht voor een biologisch afbreekbaar alternatief in de vorm van een bamboe tandenborstel. Niet alleen help je daar de planeet mee, maar bamboe tandenborstels zouden ook nog natuurlijk antibacterieel zijn, zodat je tanden ook nog eens beter beschermd worden.

AliExpress bamboe tandenborstels

Prijs: 3,95 euro

Maïzena sh!t-zakjes

Wegwerpplastic komt ook om de hoek kijken als je een hond hebt en je je als goede burger wilt gedragen. Want dan heb je plastic poepzakjes bij je tijdens het uitlaten om de ontlasting van je huisdier weer netjes op te ruimen. Maar daar waar de ontlasting biologisch afbreekbaar is, is je zakje het niet en dat is best jammer. Gelukkig bestaan er ook biologisch afbreekbare poepzakjes en bij AliExpress kun je terecht om ze te scoren. Daar zijn ze onder andere gemaakt van maïszetmeel, wat een stuk beter is voor het milieu dan je standaard zakjes.

AliExpress poepzakjes

Prijs: 24,19 euro per pak van 48 rollen

Milieuvriendelijk wegwerpbestek

Dan hebben we natuurlijk ook nog wegwerpbestek. Dat is doorgaans van plastic gemaakt, maar ontzettend handig om bijvoorbeeld mee te nemen op een picknick. Ook daar bestaan er gelukkig wat milieuvriendelijkere alternatieven voor en bij AliExpress vind je bijvoorbeeld wegwerpbestek van hout, dat er zelfs nog enigszins chic uitzien met een marmeren randje.

AliExpress wegwerpbestek

Prijs: 12,55 euro per 36 stuks

Vershoudbakje van tarwestro

Als laatste hebben we op de lijst nog verantwoorde bakjes voor je om je voedsel in te bewaren of mee te nemen. Doorgaans zijn dat soort bakjes van plastic gemaakt en breken ze dusdanig snel dat je ze ook niet zo heel erg lang kunt blijven hergebruiken. En als je je bakjes toch om de zoveel tijd weggooit, kun je evengoed kiezen voor een milieuvriendelijk bakje. Bij AliExpress kun je bakjes scoren, die gemaakt zijn van tarwestro en die zelfs met verschillende vakjes komen om je eten gescheiden te houden.

AliExpress vershoudbakjes

Prijs: 2,55 euro

Over de hele wereld zijn er mensen bezig met het verzinnen van alternatieven voor plastic. Zo wist de industrieel ontwerpster Margarita Talep zelfs “plastic” te maken van algen.

Meer AliExpress?

Enthousiast geworden over AliExpress en meer zien? Op ons YouTube kanaal hebben we een serie genaamd Het AliExperiment. Daarin testen we elke week een aantal producten van de webshop en kijken we hoe goed ze zijn voor het weinige geld dat het kost.

In de meest recente aflevering testen Mark en Kevin een iPod Nano kloon, neppe AirPods en een hippe GamePad. Benieuwd hoe dit uitpakte en hoe goed het was? Check de aflevering dan hieronder!

Reageer op artikel:
Vijf AliExpress alternatieven voor wegwerpplastic
Sluiten