Noah Korevaar
Noah Korevaar Gadgets 2 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Leve AliExpress: zijn neppe Apple AirPods echt zo goed?

We ontvingen per verrassing onlangs Apple AirPods van AliExpress: echte nepperds dus. De creativiteit van Chinese copycats weet keer of keer te verbazen, maar kan dit goedkope hebbedingetje zich meten met de real deal?

Apple AirPods van AliExpress: echte nepperds

AliExpress is een uniek fenomeen. We zetten al bijna een half jaar wekelijks de meest ideale en vreemde gadgets op een rijtje, maar toch worden we elke week weer verrast. Niet alleen door wat er op het Chinese walhalla wordt aangeboden, maar ook door de verkopers zelf. In aandoenlijk gebroken Engels doen ze er alles aan om er voor te zorgen dat je tevreden bent.

De klant is koning, al helemaal op AliExpress. De webshop heeft namelijk een zeer streng reputatiesysteem. Verkopers worden direct afgestraft als de klant niet tevreden is. Is je bestelling beschadigd aangekomen? Dan wordt je bedolven onder de verontschuldigingen en vergoedingen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat in zijn werk gaat.

De echte Apple AirPodsIk bestelde een paar weken geleden een hele rits aan kabels en onderdelen voor smartphones. Het zou binnen twee maanden geleverd worden. Lekker vaag dus, maar dat is ook juist de charme van AliExpress. Net wanneer je vergeten bent dat je ergens op hebt gewacht, tref je opeens een verrassingspakket aan op je deurmat. Dan is ome Bol opeens behoorlijk saai.

Op die spreekwoordelijke deurmat trof ik gisteren een compact pakketje aan. Eindelijk, de bestelde kabels. Maar AliExpress speelde hard to get, want het pakketje was beter ingepakt dan de gemiddelde gevangenis. Eerst moest ik mij een weg banen door tig lagen ducttape, waarna ik praktisch een zaag nodig had om door een dik piepschuimen blok heen te komen.

Apple AirPods

Ach, het is Ali, dus je kijkt nergens meer van op. Althans, dat is niet helemaal waar. Want waar ik wel van opkeek, was wat ik in de doos aantrof. Daarin lag namelijk het bovenstaande.

Een enkele Apple AirPod? Het witte oordopje stond in ieder geval niet tussen mijn bestellingen. Een foutje van de verkoper? Nee hoor, want eronder lag een briefje met daarop een creatief tekstje van de attente verkoper: “We values our costumer, this present for you.” Geen Yoda, maar een schitterend stukje Chinese klantenservice. Dan nemen we dat gebroken Engels maar op de koop toe.

Maak kennis met de i7 Mini

Maar wat is het? Maak kennis met de i7 Mini. Jup, Chinese copycats zijn niet echt creatief als het om schaamteloze kopieën gaat. Waar je voor Apple’s AirPods 179,00 euro moet betalen, kreeg ik deze accessoire gratis bij een stel kabels. Uit nader onderzoek bleek dat je zelf een exemplaar voor rond de 2,50 euro op de kop kunt tikken.

Apple AirPods

Klein nadeel: je krijgt er maar eentje. Daar is een hele praktische reden voor: het draadloze protocol waarmee twee draadloze oordopjes met elkaar verbonden kunnen worden, is qua technologie toch echt net iets te duur om in dit soort spotgoedkope accessoires te verwerken. Zelfs voor China.

Je zult er dus mee moeten leven dat iedereen zich eeuwig afvraagt of je het andere oordopje bent kwijtgeraakt. Android-fanboys zullen achter je rug om gniffelen. Maar ja, dan heb je wel de enige echte neppe AirPod.

Van afstand zullen mensen erin trappen, maar van dichtbij vallen de verschillen op. Dit oordopje is namelijk echt een flink stuk groter dan de real thing, zoals je hierboven kunt zien. Ook zoiets grappigs: aan de onderkant zit bij de echte AirPods een microfoon. In het geval van dit pracht-exemplaar laadt je ‘m daarmee op. Met, tromgeroffel, de zwaar verouderde oplaad-interface van Nokia. De oplaadcase van de echte AirPods moet je er zelf maar bij verzinnen.

Apple AirPods
Links echt, rechts nep
Apple AirPods
Apple AirPods

In de handleiding krijgt Nokia netjes de credits, dat dan weer wel. Diezelfde handleiding belooft dat het oordopjes binnen tachtig minuten opgeladen is, en qua accuduur maar liefst zes uur meegaat. Met de nadruk op belooft, want als je iets met een korrel zout moet nemen, dan zijn het de technische specificaties van Chinese kopieën. Een berg zout.

Verrassende kwaliteit

Maar genoeg geluld, hoe bevalt deze schaamteloze kopie in de praktijk? Verrassend goed eigenlijk. Middels een knopje op het oordopje kun je de accessoire aan je telefoon koppelen, net zoals elke andere Bluetooth-accessoire. Een fel lampje geeft (ook tijdens het opladen) aan wat de status is. Daarnaast hoor je ook een vriendelijke vrouwelijke stem, die je vertelt of je oordopje verbonden is. Met een beetje fantasie hoor je Siri praten.

Wat mij vooral wist te verrassen, was de audiokwaliteit. Die valt namelijk reuze mee. De i7 Mini (blijft leuk) klinkt beter dan Action-oordopjes die vier keer zoveel kosten. Chinese merken als Xiaomi blijven voor een fractie van de prijs van peperdure oordopjes dezelfde geluidskwaliteit bieden, maar toch blijft het verbazen als je het zelf ervaart. Vergis je echter niet: het komt niet in de buurt van de echte AirPods.

Apple AirPods

Het feit dat ik dat zo serieus uit moet leggen, zegt wel wat over de verrassende kwaliteit van deze kopie. Het blijft een absurd product, maar de kans is groot dat je goedkope Sony’s en Sennheisers niet veel beter klinken. Oh ja, nog een mooie bonus: je kunt ermee bellen. Nee, het oordopje is niet net zoals de echte AirPods aanrakingsgevoelig. Een klein knopje lost dat probleem echter op.

Apple AirPods
Apple AirPods
Creatief opladen

Je kunt er je telefoon mee opnemen, ophangen, of je muziek bedienen. Tijdens tests konden mijn gesprekspartners mij prima verstaan, met behulp van het ingebouwde microfoontje. Daarbij kon ik mijn smartphone dus gewoon in mijn zak laten zitten.

Al met al hebben we dus met een prima Bluetooth-earpiece te maken. Maar daar houdt het dan ook bij op. Voor de echte pluspunten die Apple’s AirPods zo goed maken zul je nog steeds de real deal moeten aanschaffen. Check hier onze review van de echte Apple AirPods. Of volg onze wekelijkse AliExpress-rubriek, waarin we spotgoedkope topgadgets voor je op een rijtje zetten. Ben je toch als een blok voor de nepperds gevallen? Hier kun je ze bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leve AliExpress: zijn neppe Apple AirPods echt zo goed?
Sluiten