Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 17/05/2018

Is AliExpress betrouwbaar? Alles wat je moet weten

AliExpress is voor veel mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ze verkopen allerlei uiteenlopende spullen en doorgaans voor spotprijsjes. Het is dan ook verleidelijk om in plaats van je Facebook feed te bekijken, toch even bij Ali te koekeloeren of er nog iets te scoren valt. Maar is de webshop eigenlijk wel betrouwbaar? Dit is wat je moet weten.

Geen webshop, maar marktplaats

Eigenlijk moet je AliExpress niet zozeer zien als een webshop, maar als een soort Marktplaats of Ebay. Het bedrijf zelf biedt geen producten aan, maar geeft verschillende verkopers de kans om hun spullen aan te bieden. Het antwoord op de vraag of AliExpress betrouwbaar is, hangt er dus maar net vanaf wat voor verkoper je te pakken hebt. Er zitten natuurlijk altijd ook rotte appels bij, die misschien je pakketje inderdaad niet opsturen.

AliExpress

Feedback verkopers

Om te checken hoe het staat met de betrouwbaarheid van een individuele verkoper, is er gelukkig wel een feedback systeem. Zo kunnen kopers tot vijf sterren geven aan een verkoper om aan te geven dat ze blij zijn met hun aankoop. Je krijgt te zien hoeveel procent van de klanten een bepaald aantal sterren heeft gegeven.  Pas op, want het percentage zegt ook niet alles. Kijk ook naar hoeveel mensen er in totaal feedback hebben gegeven. Als iemand van 100 procent van de klanten 5 sterren heeft gekregen, betekent het natuurlijk niks als er maar één persoon feedback heeft achtergelaten.

AliExpress feedback

Comments over producten

Waar je ook op kunt letten is wat de klanten over het product zeggen dat je mogelijk wilt gaan kopen. Als je bij de verkoper feedback clickt op het percentage naast de sterren, krijg je de individuele beoordelingen te zien met de bijbehorende comments. Het is altijd verstandig om daar even te kijken. Als iemand een slechte beoordeling geeft, zie je vaak ook waarom. Soms is het product nooit aangekomen, soms was de levertijd erg lang en het kan ook met de kwaliteit van het product te maken hebben. Omdat er zoveel verschillende verkopers producten aanbieden, varieert de kwaliteit van het aanbod. Check dus altijd even wat andere kopers erover te zeggen hebben. Soms posten kopers ook foto’s van het daadwerkelijke product, wat je ook kan meehelpen in je beslissing.

AliExpress comments

Kopersbescherming

Nadat je een bestelling hebt geplaatst gaat er een bepaalde periode van kopersbescherming in. Tot vijftien dagen na deze periode ben je beschermd en kan je een dispuut openenen als je bestelling niet binnen de aangegeven periode is aangekomen, als het product anders is dan de beschrijving of als het bijvoorbeeld om een replica gaat. In je account kun je bij het bestelde product zien hoeveel tijd er nog over is van je bescherming. Houd dit wel goed in de gaten want als de bescherming voorbij is, gaat Aliexpress ervan uit dat alles goed is gegaan en dat je je pakketje in goede orde hebt ontvangen. Dan is de tijd voor klagen voorbij.

AliExpress

 

Soms heeft de verkoper door dat de kopersbescherming bijna voorbij is, maar dat het pakketje nog niet is aangekomen. Vaak verlengt hij deze dan zelf. Je kunt ook zelf een verzoek indienen bij de verkoper om de periode van kopersbescherming te verlengen. Mocht de verkoper niet akkoord gaan, kun je ook weer een dispuut openen. Als je er niet uitkomt met de verkoper gaat AliExpress zich ermee bemoeien en zich over de kwestie buigen.

Niet tevreden?

Hoewel je meteen met een dispuut kunt beginnen, is de eerste stap bij ontevredenheid eigenlijk altijd dat je contact opneemt met de verkoper. Als het geen oplichters zijn, zullen ze je meestal erg gewillig zijn. De goede verkopers zijn doorgaans panisch voor slechte reviews en zijn meestal bereid om je geld terug te storten. Als het om kleine aankopen gaat, mag je vaak dan alsnog ook het product houden. Het komt soms zelfs voor dat je klaagt dat iets niet is aangekomen, ze het opnieuw sturen en je in de tussentijd alsnog het originele pakketje ontvangt. Maar mocht normaal contact met de vekoper niet helpen? Dan is het inderdaad tijd voor een dispuut.

AliExpress

Veilig betalen bij AliExpress?

Je kunt bij AliExpress op allerlei verschillende manieren betalen. Zo kun je voor een creditcard gaan, maar ook iDeal is één van de mogelijkheden. Als je met een creditcard betaalt heb je vaak extra beveiliging. Zo adviseert de ING bijvoorbeeld om je online aankopen met een creditcard te doen, omdat je aankopen dan verzekerd zijn met een aankoopverzekering. Als je je product niet ontvangt binnen een bepaald aantal dagen (check bij je eigen creditcardmaatschappij), kun je de creditcardbetaling terugvragen.

AliExpress

Ook als het product dat je besteld hebt verkeerd of nep is, kun je je geld dan terug krijgen. Overigens moet je nu niet zomaar frivool bij elke webshop met je creditcard betalen. Check altijd eerst of ze wel betrouwbaar zijn, anders kun je weer het slachtoffer worden van creditcardfraude. Als je met iDeal hebt betaald en je er is iets mis met je bestelling, is het wat lastiger om je geld terug te krijgen. Je kunt dan in principe eigenlijk alleen maar klachtenformulieren invullen of aangifte doen bij de politie.

Als je na dit verhaal vindt dat AliExpress veilig genoeg is om iets te gaan bestellen, zijn hier meteen zes must-have gadgets voor in de keuken.

Reageer op artikel:
Is AliExpress betrouwbaar? Alles wat je moet weten
Sluiten