Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 18 mei 2018

Oprichter Alibaba en AliExpress: ‘Blockchain is geen bubbel, Bitcoin wel’

Jack Ma is een van de meest invloedrijke Chinese ondernemers. De excentrieke miljardair begon als leraar een klein bedrijfje, dat uitgroeide tot het nu gigantische Alibaba. Van AliExpress tot Hollywood: Ma’s invloed en genie reikt. Maar wat vindt zo’n succesvolle CEO dan van blockchain en Bitcoin?

Jack Ma gelooft heilig in de blockchain..

Tot voor kort hield Ma zich vrij stil rondom dit onderwerp. Daar is afgelopen week echter verandering in gekomen. Dat Jack Ma bezig is met blockchain, leek al jaren evident. Een flink aantal van zijn ondernemingen kunnen immers baat hebben bij de gedecentraliseerde technologie.

Dat bevestigde hij tijdens het tweede World Intelligence Conference in Tianjin. Daar deed hij opmerkelijke uitspraken rondom crypto. Ma zei dat hij al jaren bezig is met onderzoek naar de blockchain, en dat hij sterk gelooft in de potentie om problemen rondom privacy en veiligheid op alle niveau’s te verhelpen.

Jack Ma AliExpress Alibaba
Jack Ma

Overheden, bedrijven en consumenten, in “een tijdperk van big data.” Daarbij benadrukte hij nogmaals dat veiligheid de hoogste prioriteit van Alibaba is. Het bedrijf schreef in het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van maar liefst 39.9 miljard dollar. Het handelsvolume van de Chinese e-commerce gigant bestaat uit “biljoenen transacties.”

..Maar Bitcoin is een bubbel

Ma is dus zeker een voorstander van een toekomst waarin de blockchain een grote rol speelt. Vergis je echter niet: de invloedrijke CEO ziet Bitcoin als een bubbel. Hij liet tijdens de conferentie weten dat hij erin gelooft dat blockchain-technologie niet een bubbel is, maar Bitcoin wel.

Volgens hem is het jammer en kwalijk dat de meeste aandacht voor de opkomende blockchain-industrie afkomstig is van investeerders die de blockchain als een “gigantische goudmijn” zien.

Daarin stipt Ma het bekende dilemma rondom de crypto-technologie aan: men investeert vooral vanuit winstbejag. Daardoor is de groei zeer volatiel. Degelijke groei komt voort uit daadwerkelijke adoptie en toepassingen van de technologie. Nu zijn cryptocurrencies voor velen vooral een handelsmiddel. Jack Ma focust zich dus vooral op de potentie van de technologie zelf.

Eind vorig jaar liet Ma dat al duidelijk merken tijdens een interview: “Bitcoin, ik weet het echt niet. Ik ben vooral verbaasd. Zelfs als het echt werkt, zelfs dan zullen de regels van wereldwijde handel en het financiële systeem totaal worden veranderd. Ik denk niet dat we daar klaar voor zijn. (…) We hebben een team dat zich bezig houdt met blockchain, maar Bitcoin is niet iets waar ik aandacht aan wil besteden. We don’t care about Bitcoin.”

Blockchain bitcoin

Duidelijk dus! Vorig jaar werd Ma de rijkste man in heel Azië. Zijn vermogen groeide naar een recordhoogte van 41.8 miljard dollar. En aan die groei lijkt voorlopig geen einde te gaan komen. Qua transacties focust de ondernemer zich volledig op Alipay, een betaaldienst met meer dan 450 miljoen gebruikers.

In die zin is Bitcoin dus een directe concurrent, al ziet Ma de cryptocurrency duidelijk niet als een bedreiging. Tegelijkertijd zijn de bedrijven van Ma op een hoog tempo bezig met het aannemen van blockchain-experts. Wat dat op gaat leveren, gaan we de komende jaren ontdekken.

?Lees ook: Het geheim achter Bitcoin: Blockchain is niet altijd een heilige oplossing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Oprichter Alibaba en AliExpress: ‘Blockchain is geen bubbel, Bitcoin wel’
Sluiten