Zeven dingen die je absoluut niet op AliExpress moet kopen

AliExpress staat vol met de meest bizarre producten. Wekelijks schotelen we je de beste aanbiedingen voor, maar er zijn ook producten die je beter niet op het Chinese platform kunt kopen.

Wat je beter niet op AliExpress kunt kopen

Elke week maken wij je wegwijs in AliExpress, een online walhalla voor koopjesjagers. Je kunt er van alles vinden, van nuttige gadgets tot bizarre kleding. Ins ons uitgebreide dossier kun je talloze lijstjes vinden met aanbevolen producten. Zeg maar dag tegen je productieve dag!

Vaak vind je op AliExpress spullen die in Nederland veel duurder zijn. En ze worden nog gratis thuisbezorgd ook! Toch moet je blijven oppassen, want er zijn nou eenmaal producten die je nooit op de Chinese website moet bestellen. Sorry Ali.  We geven je een aantal voorbeelden.  Voor al deze producten geldt: het zijn uitzonderingen, maar wat als jij net die uitzondering te pakken hebt? Hier kun je lezen hoe je kunt voorkomen dat je beetgenomen wordt op AliExpress.

Voor al deze producten geldt: het zijn uitzonderingen, maar wat als jij net die uitzondering te pakken hebt?

Zaden

Afbeelding: Joshua Lanzarini

We beginnen met een vrij onschuldig product: zaden. Op AliExpress vind je echt de meest exotische bloemsoorten. Klinkt tof, al helemaal omdat het vaak bijna niks kost. Helaas blijken ze in de praktijk vaak niet te bloeien. Bovendien loop je het risico dat het om een heel ander soort bloem of plant blijkt te gaan, waardoor je halve tuin wordt verwoest door onkruid. Dat risico is echt die paar cent die je bespaart niet waard. Oh ja, soms komen er ook beestjes mee die je liever niet in je huis hebt.

Mesjes voor je scheermes

Afbeelding: Christoffer Engström

Zijn de mesjes van je scheermes aan vervanging toe? Dan is de kans groot dat je geneigd bent op AliExpress te speuren. Daar vind je al snel spotgoedkope vervangingsmesjes. Dat kan slagen, maar helaas pakt het in de praktijk vaak teleurstellend uit. Door een gebrek aan eisen en controles kan het twee kanten op schieten: of de mesjes zijn hartstikke bot en voelen als zandpapier, of ze zijn veel te ruw en leveren alleen maar talloze wondjes op. Nee bedankt!

Condooms op AliExpress

Je kunt op veel dingen geld besparen, maar in sommige gevallen moet je het gewoon niet willen. Condooms zijn daar een zeer goed voorbeeld van. Een huis vol ongewenste kinderen kost echt net wat meer dan het bedrag dat je bespaarde door spotgoedkope condooms op AliExpress te scoren. Dat beloven we je.

Motorhelmen op AliExpress

Afbeelding: Alex Iby

Veiligheid gaat boven alles. Sterker nog, het maakt niet eens uit of je het daarmee eens bent. Motorhelmen moeten nou eenmaal in Europa een bepaalde standaarden en eisen voldoen. Op AliExpress kun je goedkope motorhelmen vinden, met zeer slicke designs. Helaas komt het vaak voor dat ze niet veilig genoeg zijn. In China misschien wel, maar niet in Nederland. En dat kan je zomaar een flinke boete of zelfs een ongeluk opleveren. Je bent internationaal aan het shoppen, dus houd rekening met de gevolgen.

Batterijen op AliExpress

Afbeelding: Frank Wang

Chinese fabrikanten werken met superkleine winstmarges. Daardoor worden er minder controles uitgevoerd en wordt er sneller gesjoemeld. Dat kan gevaarlijk zijn, al helemaal als je het over batterijen hebt. Vaak hebben ze helemaal niet de capaciteit die op AliExpress wordt genoemd, of is de sensor niet correct bevestigd. Oftewel: de batterijen kunnen overhit raken. We hoeven je niet te gevolgen voor te kauwen, maar het moge duidelijk zijn dat het niet die paar cent waard is.

Geheugen

Afbeelding: Jakob Owens

Of het nou om een microSD-kaartje voor je mobiel of om een SSD voor je computer gaat: koop het niet op AliExpress, of let zeer goed op de feedback van andere consumenten. Ook hier geldt dat sommige verkopers liegen over de specificaties. Zo zit je opeens opgescheept met een 500GB SSD, met slechts 120GB aan opslaggeheugen. Of heeft je microSD-kaartje opeens een veel lagere schrijfsnelheid.

Bovendien valt het vaak reuze mee hoeveel duurder het in Nederland is, mits je maar even verder Googelt dan je neus lang is. Het is het verstandigst om je in dit geval te beperken tot grote merken zoals Samsung en Kingston. De kwaliteit maakt immers een groot verschil voor alles wat je ermee doet.

Hele dure producten

Tractor
Screenshot: WANT (Afbeelding: screenshot AliExpress)

Je kunt op AliExpress spotgoedkope gadgets scoren, maar ook peperdure. Er zijn zelfs tractoren van duizenden euro’s op het Chinese platform te vinden. Helaas zonder gratis verzending, dat dan weer wel. Maar ook bij een ring van honderd euro geldt: moet je dit echt op AliExpress willen kopen? Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook het resulterende gedoe. Hier kun je bijvoorbeeld lezen wat er gebeurt als de douane de waarde van je pakketje ziet. En als er iets mis aan is, ga je een lang traject in. Ja, uiteindelijk krijg je je geld terug, maar heb je hier zin in?

Wil je toffe shit checken die je wel veilig op AliExpress kunt kopen? Klik dan snel door voor onze uitgebreide lijst met onmisbare hebbedingetjes. Of check onze lijstjes met de tofste aanbiedingen van de Aldi, Lidl en Action!

Reageer op artikel:
Zeven dingen die je absoluut niet op AliExpress moet kopen
Sluiten