Barry Kraakman
Barry Kraakman Gaming 29 jul 2015

Alles wat je moet weten over (het updaten naar) Windows 10

Vandaag is dé dag waar vele Windows-liefhebbers al maanden op hebben gewacht; Microsoft heeft de update voor het nieuwste besturingssysteem Windows 10 gelanceerd. Wat de update precies inhoudt en wat je moet doen om het op je PC te krijgen lees je hier.

Update

Backup
We raden het aan om een backup te maken van je PC vóór je aan de slag gaat met de update. Er bestaat altijd een kleine kans dat er iets fout gaat tijdens het updaten. Met een backup voorkom je dat er ongewenst bestanden verdwijnen.

Gratis
De update naar het nieuwste besturingsysteem is gratis. Tenminste, voor gebruikers van Windows 7 of 8(.1). Iedereen die een PC op een van deze besturingssystemen heeft draaien kan gebruik maken van de gratis update. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jezelf aan te melden via het Windows 10-icoon in de notificatiebalk. Eenmaal aangemeld krijg je vanzelf een notificatie wanneer de installatie klaarstaat. Zorg dat je de update binnen één jaar uitvoert, want na dit jaar gaat Microsoft wél geld rekenen. Check wel of de hardware-specificaties van jouw PC overeenkomen met de specificaties die worden aangeraden voor het systeem. Wil je niet wachten tot het moment dat Windows Updater aangeeft dat je kunt updaten? Microsoft heeft een link van het installatiebestand online gezet. Uiteraard wordt Windows 10 ook gratis geleverd bij de aanschaf van nieuwe hardware.

Windows 10: wat is er nieuw?

Met Windows 10 hoopt Microsoft dat gebruikers het vorige besturingssysteem (Windows 8) snel vergeten. Waar deze vooral gericht was op gebruikers van tablets, ligt de focus bij Windows 10 weer op desktop- en laptop-gebruikers. Qua design lijkt het op een combinatie tussen Windows 7 en 8, waarbij tiles een kleinere rol hebben gekregen (maar nog wel aanwezig zijn). De toevoeging van een aantal nieuwe features moet de gebruikerservaring een stuk beter maken.

Functies voor power users
De zogenaamde power users zullen blij worden van een aantal nieuwe functies. Zo is het mogelijk om meerdere bureaubladen naast elkaar te openen om meerdere applicaties over het volledige scherm te gebruiken; een functie die ook voor gebruikers van kleinere schermen welkom is. Daarnaast wordt het mogelijk om twee applicaties full screen naast elkaar te gebruiken.

Cortana
Een compleet nieuwe functie is Cortana. De digitale assistent van Microsoft is de tegenhanger van Apple’s Siri en moet het uitvoeren van bepaalde taken op de PC een stuk makkelijker maken. Door interactie met Cortana (doormiddel van stembesturing) is het mogelijk een serie taken handsfree op de computer uit te voeren.

Xbox One-games op PC
Ben je in het bezit van een Xbox One? Na het updaten van je PC is het mogelijk om Xbox One-spellen rechtstreeks naar je PC te streamen. Beide apparaten moeten hiervoor wel in hetzelfde netwerken hangen, maar is ideaal als je een Xbox-spel wilt spelen in een ruimte waar geen TV staat. Koppel de controller aan je PC en voila!

Microsoft Edge
Met de komst van Windows 10 luidt Microsoft ook het einde van Internet Explorer aan. Het bedrijf heeft hard gewerkt aan een compleet nieuwe browser, Microsoft Edge, die IE moet gaan vervangen. Apart genoeg komt Windows 10 alsnog met een versie van IE voor de gebruikers die niet kunnen wennen aan de nieuwe browser. Ook heeft het bedrijf nog geen plannen om een versie voor andere platformen uit te brengen.

Één besturingssysteem, meerdere apparaten

Windows 10 moet uiteindelijk alle soorten hardware gaan ondersteunen; smartphones, tablets en PC’s. De ontwikkeling voor smartphones loopt echter achter op die van de PC, en is nog niet beschikbaar. Vandaag moeten we het dus ‘alleen’ met de update voor de PC doen.

Eerst nog even afwachten hoe de software door anderen wordt ontvangen? Lees hier één van de eerste reviews.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over (het updaten naar) Windows 10
Sluiten