Heb jij je wachtwoord ook zo hebt samengesteld? Verander ‘m dan nu

Heb jij veel werk gestoken in het bedenken van goede wachtwoorden voor al je accounts? Of denk jij dat je naam met een ‘1’ erachter of een wachtwoord zoals ‘123456’ nooit door iemand zal worden geraden? Als wij met deze gok al aardig in de buurt zaten dan moet je er toch eens over nadenken om deze te veranderen. Maar uiteindelijk blijven wij gemaksdieren en kiezen we voor een wachtwoord wat niet snel te vergeten is.

Ons wachtwoord is WANTISAWESOME. Ssst

Wanneer we een wachtwoord kiezen, dan is het de bedoeling dat we hem gemakkelijk kunnen onthouden. Dit is het gemakkelijkst wanneer je het wachtwoord baseert op een bepaald patroon, of een voor jou bekende cijferreeks. Je denkt misschien dat jouw wachtwoord origineel is en dat niemand hem zomaar kan raden, maar dat kan nog wel eens vies tegenvallen.

WP Engine is een bedrijf dat onderzoek deed naar patronen in wachtwoorden. Zij deden een aantal opmerkelijke bevindingen met betrekking tot de samenstelling van wachtwoorden. Sommige wachtwoorden lijken misschien vrij willekeurig doordat ze zijn samengesteld met willekeurige cijfers en letters, maar de analyse van WP Engine bewees het tegendeel.

De wachtwoorden in hun onderzoek hielden namelijk vaste patronen aan op het toetsenbord, zoals ‘qwerty’. In de onderstaande afbeelding kun je de twintig meest voorkomende wachtwoorden zien die op deze manier worden samengesteld.

wachtwoord

Behalve ‘adgjmptw’?

De wachtwoorden zijn allemaal logisch als je de afgelegde route over het toetsenbord ziet, maar de onderzoekers hadden in eerste instantie geen idee waarom nummer twintig ook zo’n populaire keuze is. ‘adgjmptw’ lijkt een onlogisch wachtwoord als je naar je toetsenbord kijkt, maar niet als je een oude mobiele telefoon erbij pakt. Die heeft namelijk een toetsenbord met bijvoorbeeld de letters ‘a, b en c’ onder het cijfer twee. Als je dus de cijfers twee tot en met negen op zo’n phone indrukt krijg je het wachtwoord ‘adgjmptw’.

Verander je wachtwoorden

Gelukkig zijn deze wachtwoorden niet zo simpel als ‘12345’, wat ook in 2017 nog het meest voorkomende wachtwoord was. Toch raden we je absoluut aan om je wachtwoorden te veranderen als die van jou hier tussen zitten of erop lijken. Probeer dan bij het bedenken van een nieuwe zo creatief mogelijk te zijn.

Je onthoudt een wachtwoord misschien beter als het een patroon is, maar hackers zullen je ook dankbaar zijn voor gemakkelijke toegang tot je account. Het is daarnaast aan te raden om een wachtwoordmanager te gebruiken. Dit zijn de 5 beste.

Benieuwd naar de meestgebruikte wachtwoorden van afgelopen jaar? Je vindt ze hier.

Reageer op artikel:
Heb jij je wachtwoord ook zo hebt samengesteld? Verander ‘m dan nu
Sluiten