Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 4 jul 2018

Bitcoin’s dominantie en falende altcoins: een zorgwekkend verband

De eerste helft van 2018 was bijzonder pijnlijk voor de cryptomarkt. Een aanzienlijk deel van de cryptocurrencies heeft de helft van zijn waarde ingeleverd. Vooral altcoins legden massaal het loodje, meer dan 800 digitale munten zelfs. Het effect? De dominantie van Bitcoin nam alleen maar toe.

Bitcoin’s dominantie index

In mei domineerde Bitcoin ongeveer 35 procent van de complete cryptomarkt, temidden van een flinke corrigerende rally. Toen de bear market tevoorschijn kwam en honderden ICO’s het loodje legden, groeide het marktaandeel van de cryptocurrency alleen maar.

Van mei tot en met juli steeg de dominantie van Bitcoin met zeven procent. Maar waarom? Het antwoord zit ‘m niet alleen in de wegvallende munten, maar ook door het gedrag van paniekerige investeerders. Tijdens periodes waarin het minder gaat, stappen ze meestal over op grote digitale assets zoals Bitcoin en Ethereum.

Kleinere altcoins bieden dan minder zekerheid, en krijgen over het algemeen grotere klappen dan de stabielere grote jongens. Voor zover je het woord stabiel in de mond kunt nemen in zo’n volatiele markt. Alles is relatief.

Bitcoin dominantie

Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien, steeg de dominantie van Bitcoin juist wanneer de waarde en het volume van de totale markt daalde. Dat volume is de afgelopen week overigens weer flink gaan groeien, met als resultaat enig momentum en meer stabiliteit.

Voorlopig is het gevaar nog niet geweken, maar de tweede helft van 2018 is in ieder geval sterk ingezet. Op zowel de korte als de lange termijn doen kleinere cryptocurrencies het over het algemeen beter dan Bitcoin en Ethereum tijdens rally’s.

Dat zie je ook direct terug in de grafiek. Na 1 juli sprong de markt in de groene cijfers, en daalde de dominantie van Bitcoin ook direct. Het effect werkt dus twee kanten op. Al met al hebben de verschillende crypto-projecten op dit moment dus veel invloed op elkaar, ondanks de vaak totaal verschillende doeleinden en toepassingen.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en deals in je mail!
[revue_subscribe]

De grote bewegingen komen nog voort uit winstbejag en uit een handelsoogmerk, en dat maakt de mark stabiel. Techbnologische innovatie, praktische toepassingen en adaptie zorgen voor stabiele stijgingen op de lange termijn.

Goldman Sachs hoofd van Global Investment Research Steve Strongin vind die sterke correlatie zorgwekkend: “De hoge correlatie tussen de verschillende cryptocurrencies baart mij zorgen. In tegenstelling tot wat men zou verwachten in een rationele markt, lijken nieuwe munten niet de waarde van oude munten te doen dalen; ze lijken allemaal te bewegen als een grote asset-klasse. (..)”

Dat leidt er toe dat de dominantie-index van Bitcoin een vrij accurate indicator is van de staat van de totale cryptomarkt. Een lage index duidt op een bear cycle, een hoge index op een bull market.

?Lees ook: Laatste kans op Netflix: deze topfilms en series verdwijnen binnenkort

CCN

Reageer op artikel:
Bitcoin’s dominantie en falende altcoins: een zorgwekkend verband
Sluiten