Vijf redenen om (niet) voor altcoins te gaan

Waar Bitcoin een paar jaar geleden nog iets was waar mensen je vreemd over aankeken als je het noemde, weet tegenwoordig zelfs je oma waar het over gaat. Maar afgezien van Bitcoin zijn er natuurlijk nog een heleboel andere cryptocurrencies: de zogenaamde altcoins. Ook hierin kun je investeren en je kunt ze gebruiken om transacties te verrichten. Dit zijn de vijf redenen waarom je wel of juist niet met altcoins aan de slag moet gaan.

Anonimiteit

Een voordeel van de meeste altcoins is dat je anoniem kunt blijven terwijl je je transacties uitvoert. De mate van anonimiteit verschilt van altcoin tot altcoin, maar bij cryptocurrencies als ZCash en Dash is het zelfs mogelijk om het verzend- en ontvangstadres anoniem te houden. Transacties kunnen afgeschermd worden en bij ZCoin is er zelfs geen transactiegeschiedenis om in te snuffelen. Hoewel deze anonimiteit je privacy beschermt, zorgt hij er aan de andere kant natuurlijk ook voor dat criminelen vrijer bezig kunnen gaan met betalingen. Dat is een reden dat de overheid wel zal proberen af te dwingen dat deze anonimiteit op een gegeven moment wordt opgegeven.

anoniem

Met Bitcoin blijk je minder ontraceerbaar te zijn dan je zou denken. Speciaal agent Lilita Infante geeft aan dat ze het liefst heeft dat criminelen Bitcoin blijven gebruiken en niet overstappen naar altcoins zoals Monero en ZCash. De Bitcoin blockchain is namelijk openbaar, waardoor het mogelijk is om transacties te traceren en uiteindelijk identiteiten te achterhalen.

Snelle transacties en lage kosten

Een ander voordeel aan altcoins is je bij veel van de crypto’s te maken hebt met behoorlijk snelle transacties. Hoewel Bitcoin in het begin ook redelijk snel was, is dat de laatste tijd wat minder. Dat komt doordat de cryptocurrency binnen een korte periode opeens een stuk populairder werd en het netwerk nu wat overbelast is. Ook de transactiekosten zijn daardoor een stuk hoger geworden, terwijl dat bij veel altcoins niet het geval is. Vaak scheppen altcoins juist op over de lage transactiekosten en door de lage kosten is het ook mogelijk om kleine bedragen te versturen zonder dat je meer betaalt aan transactiekosten dan het bedrag dat je overmaakt.

Wereldwijd aan de slag

Een voordeel aan cryptocurrencies in het algemeen is dat je wereldwijd transacties kunt verrichten, zonder telkens te maken hebben met wisselkoersen. Als je nu bijvoorbeeld geld overmaakt naar iemand in Taiwan, komen daar niet alleen transactiekosten bij maar je weet dat je ergens toch ook altijd de dupe bent van het omwisselen van je euro’s naar de Taiwanese dollar. Als je echter je cryptocoins overmaakt, betaal je met altcoins lage transactiekosten en er hoeft niks omgewisseld te worden. De ontvanger krijgt gewoon de coins in zijn wallet. Natuurlijk heb je weer wel met wisselkoersen te maken als je bijvoorbeeld Ethereum overmaakt en dit uiteindelijk Ripple coins moeten worden.

smartphone netwerk

Hackers

Natuurlijk zijn er ook altijd nadelen. Als je bezig gaat op een exchange kan het dat je coins online staan en je coins online laten staat is nooit echt helemaal veilig. Hackers lijken erg gemotiveerd en leergierig te zijn en zijn constant bezig met aanvallen. En helaas zijn de verhalen over exchanges die gehackt zijn en behoorlijke bedragen aan coins zijn kwijtgeraakt niet schaars. Gelukkig gebruiken steeds meer exchanges ook offline wallets en ook jij kunt daar waarschijnlijk het beste mee aan de slag.

Betalen met altcoins

Waar Bitcoin op steeds meer plekken wordt geaccepteerd als betaalmiddel, worden de altcoins helaas wat minder vaak geaccepteerd. Tegenwoordig kun je zelfs op Thuisbezorgd je foodies bestellen met Bitcoin. Je lijkt dus op het moment wel wat meer te kunnen met Bitcoins dan met je altcoins. De reden dat veel webshops bijvoorbeeld geen altcoins accepteren is vaak door gebrek aan regulatie vanuit de overheid. Als de regels duidelijker zijn, wordt de kans groter dat de acceptatie van altcoins groeit. Nu komt het een beetje over alsof elke altcoins een scam zou kunnen zijn.

cryptocurrency

Ethereum is één van de altcoins die behoorlijk wat potentie lijkt te hebben. Zo zouden bijna alle blockchain projecten gebaseerd zijn op de cryptocurrency.

Manners

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) voor altcoins te gaan
Sluiten