Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 januari 2018

Altered Carbon preview: de volgende hitserie voor Netflix?

Vanaf 2 februari is op Netflix de serie Altered Carbon te zien, een sciencefiction project gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Morgan. Hierin zien we een wereld waarin het bewustzijn van mensen gedigitaliseerd is en overgedragen kan worden naar een ander lichaam. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om een eeuwig leven te leiden. Wij kregen de kans om alvast een paar afleveringen te zien en delen hierbij onze eerste indruk.

Altered Carbon: een eerste indruk

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel de gemiddelde persoon met zijn of haar lichaam bezig is? Dat we een obsessie hebben met hoe we eruit zien? Ieder mens natuurlijk op een eigen manier. De één gaat dagelijks naar de sportschool, de ander volgt een dieet of is weer gevoelig voor allerlei crèmes en zalfjes.

Altered Carbon Netflix sci-fi

Uiteraard speelt de markt hier slim op in en zijn er duizenden producten te koop die invloed zouden moeten hebben op ons uiterlijk. Als je er zo bij stilstaat lijkt het misschien overdreven, maar ergens is het ook wel begrijpelijk. We hebben tenslotte maar één lichaam en daar moeten we zuinig op zijn. Een nieuw lichaam krijgen is geen optie. Althans, nog niet…

Hoe zou het zijn als we een ander lichaam konden krijgen? Er simpelweg eentje konden uitzoeken, bestellen en onszelf daarin laten plaatsen? Met dat concept speelt Altered Carbon. Deze serie speelt zich af in de verre toekomst en laat ons vele nieuwe technieken zien. Een daarvan is de zogeheten stack, een soort chip waarin iemands gehele bewustzijn verwerkt zit.

Vanzelfsprekend is deze luxe eigenlijk alleen toegankelijk voor de elite van de samenleving.

Luxe voor de elite

Deze stack kan indien gewenst overgeplaatst worden naar een ander lichaam, bijvoorbeeld wanneer het vorige lichaam te erg beschadigd is geraakt en als het ware ‘’dood’’ is. Het zou hierdoor mogelijk worden om oneindig lang door te leven. Dit omdat men iedere keer weer in een nieuw en gezond lichaam (in deze serie ook wel sleeve genoemd) gezet kan worden. Tenzij de stack vernietigd wordt. Dan is het echter niet meer mogelijk om terug te keren.

Altered Carbon Netflix sci-fi Altered Carbon Netflix sci-fi

Vanzelfsprekend is deze luxe eigenlijk alleen toegankelijk voor de elite van de samenleving. Het kopen van een nieuwe sleeve is erg duur en alleen de mensen met veel geld kunnen het zich veroorloven. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld mensen die van de overheid een nieuw lichaam tegoed hebben na een ongeluk. Ze moeten het dan vaak wel doen met wat men voorhanden heeft, waardoor een jong meisje bijvoorbeeld de sleeve van een bejaarde vrouw krijgt.

Iemand die zich daar geen zorgen over hoeft te maken is de steenrijke Laurens Bancroft, die zichzelf iedere keer weer moeiteloos voorziet van een nieuw lichaam. Desondanks vindt hij het natuurlijk nog wel vervelend als er wat met zijn sleeve gebeurt. Nadat hij onder mysterieuze omstandigheden vermoord wordt (en via zijn stack gewoon weer terug tot leven kan komen) wil hij duidelijkheid over de situatie.

Daarom schakelt hij de hulp in van Takeshi Kovacs, een van de voormalige rebellen die gedood zijn tijdens hun poging tot revolutie. In tegenstelling tot zijn bondgenoten is het bewustzijn van Kovacs bewaard gebleven en wordt het nu in een andere sleeve gegoten. Kovacs krijgt het aanbod om de dood van Bancroft te onderzoeken. Als hij hier niet op ingaat wordt zijn sleeve weer afgepakt. Nadat hij even aarzelt neemt hij het aanbod aan. Dit is het begin van een bizar avontuur waarin hij niet alleen dingen over Bancroft ontdekt, maar ook over zijn eigen verleden en dat van zijn nieuwe sleeve.

Dit verslag is geschreven door CineMartijn.

Concept met veel potentie

Altered Carbon speelt met een concept dat veel potentie heeft en waar men alle kanten mee op zou kunnen. Het feit dat het plot in eerste instantie draait om een moordmysterie is dan vrij opmerkelijk. Hoe kun je als kijker meedenken over een moordzaak als je de complexe wereld eromheen nog maar amper begrijpt? Dit lijkt wat vergezocht en zorgt ervoor dat je als kijker even door de eerste aflevering heen zult moeten bijten. Als je eenmaal in het verhaal zit stoort dit echter niet meer en blijkt het juist een origineel uitgangspunt. Al helemaal omdat het verhaal meer heeft te bieden dan alleen de moordzaak.

Altered Carbon

Gezien de visuele pracht is het verder ook geen straf om de eerste aflevering uit te moeten zitten. Altered Carbon speelt zich af in een gigantische wereld waarin van alles gebeurt. Naast het hele stack en sleeve gebeuren, wat eigenlijk al reuze interessant is, zijn er nog vele anderen dingen te zien. Vliegende voertuigen, virtuele prostitués, hotels die draaien op artificiële intelligentie en bizarre wapens…je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Het doet qua sfeer en setting overigens sterk denken aan Blade Runner, al is het beslist geen kopie ervan.

Naast het verhaal moet je wellicht ook wennen aan de hoofdpersoon, waarvan het lastig is uit te leggen wie de vertolker is. Alhoewel de oorspronkelijke belichaming van Takeshi Kovacs door Will Yun Lee gespeeld wordt, krijgt het personage aan het begin van de serie een andere sleeve toegewezen. Hiermee kruipt hij in de huid van Joel Kinnaman, die dus eigenlijk de hoofdrol vertolkt. Ondanks Kinnaman’s sterke acteerprestatie zal je het personage waarschijnlijk even de tijd moeten geven.

Altered Carbon Netflix

Takeshi zegt niet veel en het is in eerste instantie ook helemaal niet duidelijk wat hij nou eigenlijk wil. Hierdoor kun je jezelf lastig in hem verplaatsen. Zodra je meer te weten komt over zijn achtergrond krijgt het personage ineens diepgang en ga je hem vanzelfsprekend ook meer waarderen. Het is als het ware iemand ‘’die je gewoon even moet leren kennen’’.

Het gecompliceerde verhaal zal voor de meeste kijkers misschien even wennen zijn, waardoor het even een uitdaging kan zijn om door het begin heen te komen.

Complexe sci-fi

De overige personages zijn over het algemeen wat toegankelijker, maar ook zij worden interessanter naarmate je verder in de serie bent. Het leuke is dat het voor sommige bijrollen lijkt alsof hun personage klaar is, maar ze dan toch weer in een andere situatie opduiken. Dit is vanwege de vele subplots eigenlijk niet geheel verrassend. Deze afwisselende verhaallijnen maken het geheel soms wat chaotisch, maar gelukkig blijken de meeste ervan uiteindelijk wel samenhang met het hoofdverhaal te hebben.

Onze eerste indruk is dat Altered Carbon zeker potentie heeft als serie. Het concept heeft vele mogelijkheden en de setting is erg interessant. Het gecompliceerde verhaal zal voor de meeste kijkers misschien even wennen zijn, waardoor het even een uitdaging kan zijn om door het begin heen te komen. Al is dat gezien het sterke acteerwerk en de visuele pracht eigenlijk geen straf.

Het is echter nog maar de vraag hoe de serie zich zal ontwikkelen, maar de beste manier om daar achter te komen is door gewoon te gaan kijken. Altered Carbon is verplichte kost voor iedere sci-fi liefhebber en een aanrader voor iedereen die nog een nieuwe serie zoekt. Check ook ons Netflix-dossier, vol toffe content die je nu al kunt checken!

Reageer op artikel:
Altered Carbon preview: de volgende hitserie voor Netflix?
Sluiten